Home ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ НА ПОЧЕТКУ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКОГ ПОСТА

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ НА ПОЧЕТКУ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКОГ ПОСТА

phoca thumb l DSCF1702

У недељу, 14. августа 2016. године, у  босилеградском Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, литургијским сабрањем верних које је служио протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма, прослављен је празник  Изношења Часног и Животворног Крста Господњег, Светих седам мученика Макавејских и мајке њихове Сломоније и учитеља Елеазара  и почетак Великогоспојинског поста.

У очи празника бденије у Саборном храму служио је протонамесник Зоран Стојанов у склопу којег је благосиљана петохлебница,изнешен Часни и Животворјашћи Крст Господњи и вршено  мало освећење воде.

На самој Литургији, окупило се мноштво верног народа Божјег, од којих су се многи и причестили Светим и Животворјашћим,Бесмертним  и Страшним Тајнама Христовим.

После заамвоне молитве, протонамесник Зоран Стојанов  обратио се беседом присутном верном народу, рекавши, између осталог, следеће: „Благодарим Господу што нас данас сабра на овој Светој служби Божјој, хвала што ми подари телесну и духовну снагу да данас одслужим ову Свету Литургију, ,хвала свима Вама који сте помогли, Вама који сте овде и онима који нису овде. Нека је Богом благословен почетак Великогоспојинског поста,да се сви у ових четрнаест дана саберемо око Христа и Цркве Божје, нормално и око својих породица, да из овог поста изађемо квалитенији људи који с правом траже пут ка спасењу. Из овог поста,из сваког поста, треба да изађемо као нови људи, да победимо палог Адама у себи и да се назовемо најсавршенијим створењем Божјим . Нека Бог благослови све вас који сте се сабрали данас у славу Божју, да овде саборно сведочимо Бога Живога, јер је заједничка молитва најбитнија и најважнија. Тако нас учи Црква и непрестано позива на саборност и заједницу око Једнога, а Тај Један јесте Христос Васкрсли.Вама и Вашим породицама, здравље и свако добро од Господа желим.“