Home Творцу на славу, родитељима на радост, Отаџбини на корист

Творцу на славу, родитељима на радост, Отаџбини на корист

phoca thumb l DSCF9024

У четрнаесту недељу по духовима, 06. септембра 2015.године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, Свету Литургију служио је протонамесник Михаил Станчев, а за певницом су били босилеградски гимназијалци, попадија Љубица Стојанов и Оливера Станчев.

Посебна је радост била што се велики број деце и верника причестио Светим Тајнама.

После заамвоне молитве обављен је чин призива Светога Духа за благословен почетак нове школске године, који је служио отац Зоран Стојанов,старешина храма,уз саслужење протонамесника Михаила Станчева.

Саборни храм у Босилеграду, био је тог јутра место сабрања предшколаца, ученика основне и средње школе, студената, просветних радника и родитеља, да молитвом Призову Светог Духа, приме благодатне дарове ради успешног школовања и стицања нових знања у савлађивању предвиђених наставних програма.

У својој краткој и надахнутој беседи отац Зоран Стојанов поздравио је све присутне,а посебно ученике и њихове професоре подвукавши „… једино слободан човек може да схвати и прихвати Бога, једино слободан човек може да загрли Човекољупца, Исуса Христа, и Цркву његову. Сви Ви данас дошли сте добровољно,нисмо правили никакве спискове,никоме нисмо претили нити кога молили. У томе и јесте наша и Ваша снага! Ми се данас не сликамо због Владике, због јавности ,због других, и баш нас брига шта други мисле и где траже утеху и спасење. Ми смо их обавестили,ми смо им показали пут,ми смо им пружили шансу, свако је могао да бира, свако је изабрао. Ви сте децо изабрали пут Христа Спаситеља и верујте врло брзо показаће се да је то једини исправни пут ка спасењу. Родитељи којима је Бог подарио децу дужни су да ту децу васпитавају у духу Хришћанства и да их упуте у Христову Цркву,за то су одговорни пред Богом.Многи мисле да могу да преваре Бога,али једино што успевају то је да преваре сами себе. Како сте и чули у молитви, ми се данас окуписмо и помолисмо да Вам бог отвори спознајне могућности, да усвајате и лако памтите потребне вам науке на духовну и сваку Вашу корист, да будете родитељима на радост,отаџбини на корист, а Тврцу и Цркви Његовој на славу….“

Сви присутни су покропљени освећеном водом и подељена је нафора,а у црквеној порти приређено је послужење које је припремио ЦОУО ЦО Босилеград са вероучитељицама.