Home Дводневна посета Епископа Пахомија Црквеној општини Босилеград

Дводневна посета Епископа Пахомија Црквеној општини Босилеград

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије посетио је Црквену општину Босилеград 26. и 27. новембра 2011 године.

У току своје дводневне посете ЦО Босилеград, која се налази на крајњем југоистоку Србије, Епископ Пахомије обишао је више цркава у све три Босилеградске парохије и на лицу места се уверио у каквом су стању Цркве и шта је неопходно предузети за њихову обнову и што бољу мисију наше Свете Цркве на овим просторима.

Своју посету Епископ Пахомије је започео у раним преподневним сатима 26. новембра када је у пратњи председника Општине Босилеград господина Владимира Захаријева, затим председника Спортског друштва „Младост“ господина Стевице Стојкова и јереја Зорана Стојанова посетио Цркву Светог пророка Илије у селу Горња Лисина која је саграђена 1871. године.

После обиласка цркве у селу Горња Лисина, Епископ Пахомије са пратњом обишао је нови храм у изградњи у селу Плоча који је посвећен Светој Тројици. Изградња овог храма отпочета је 02.новембра 2011.године. За непуних месец дана, груби грађевински радови напредују по утврђеној динамици и без било каквих проблема.

Даљи обилазак је настављен посетом цркви Св. архангела Михаила у селу Горња Љубата која је освећена 1926 године, а по димензијама је друга на територији општине Босилеград одмах после Цркве Св. Tројице у с. Извор. На овој цркви утоку су грађевински радови око санирања купола и олука. Епископ Пахомије је обишао и цркву Вазнесења Господњег у с. Доња Љубата, ова Црква је у грађевинском погледу изузетно очувана јер је пре неколико година обновљена, али има малих недостатака у унутрашњости цркве који морају бити хитно отклоњени. Иначе у црквама у Доњој и Горњој Љубати служио је чувени прота на овим просторима Александар Трајков који је један дужи временски период био и намесник босилеградског намесништва.

Свој обилазак Епископ Пахомије је наставио обиласком цркве Св. Пантелејмона у с. Рикачево која је саграђена 1908. године, али нажалост пре петнаестак година се урушила. Тренутно се рашчишћавају остаци како би се ова црква обновила у изворном облику.

После вечерње службе у службеним просторијама Црквене општине Босилеград одржан је састанак са члановима ЦОУО ЦО Босилеград и надлежним паросима, а Епископ је дао инструкције шта треба да се хитно предузме у организационом смислу да би се побољшала мисија Наше Свете Цркве на овим просторима. Такође, урађен је и оквирни план за 2012. годину, који треба да разради и усвоји ЦОУО ЦО Босилеград и који мора да буде основица за рад у 2012. години.

Разматрано је и питања око сређивања архива по црквама јер су многе од њих намерно уништаване од неких појединаца којима и није стало до Христа и хришћанства.

На празник Св Апостола Филипа, Епископ Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Св. апостола Филипа у с. Бистар уз саслужење јеромонаха Јована Станојкова и јереја Зорана Стојанова, пароха босилеградских.

После Свете Литургије извршен је опход око цркве, а након тога је Епископ Пахомије пререзао славски колач. У Свом обраћању благоверном и Христољубивом народу села Бистар и читаве општине Босилеград Епископ Пахомије је честитао празник и почетак поста нагласивши да нам је предстојећи Божићни пост прилика да исправљамо своје путеве, да се обожимо и будемо уистину најсавршеније Божије створење. Кум овогодишње славе је за све присутне приредио трпезу љубави.

У повратку Епископ Пахомије у пратњи господина Владимира Захаријева и господина Страшка Апостолова, директора Дирекције за грађевинско земљиште и путеве Општине Босилеград, као и јеромонаха Јована Станојкова и јереја Зорана Стојанова, обишли си и цркву Св. великомученика Георгија у с. Д. Тламино, а потом и цркву Св. Харалампија у с. Бранковци и цркву Св. Петке у с. Рибарци. Епископ Пахомије посету је завршио обиласком цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду где је са старешином цркве јерејем Зораном Стојановим размотрио даље активности које би побољшале мисију Наше Свете Цркве на овим просторима.

Слике погледајте у галерији ОВДЕ.