Home Празник Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду

Празник Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду

Дана 21./8. септембра 2019. године, када наша Света Црква врши спомен на Рођење Пресвете Богородице, празник је молитвено прослављен у Богом чуваној општини Босилеград , у цркви Рођења Прњсвете Богородице у Босилеграду. У Босилеграду се овај велики празни прославља и као градска слава и дан општине Босилеград.

Парохијани Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, предвођени својим парохом протојерејем Зораном Стојановим, молитвено су прославили Празник Рођења Пресвете Богородице. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем које je служио високопречасни протојереј Зоран Стојанов уз помагање за певницом протинице Љубице Стојанов.

На сам дан празника Евхаристијским сабрањем верног народа Божјег началствовао је високопречасни протојереј Зоран Стојанов, старешина храма уз саслужење игумана манастира Светог пророка Илије у Бресници код Босилеграда Јована (Станојков), а за певницом је била протиница Љубица Стојанов са децом која слушају Верску наставу, а у другим организаторским пословима  помагали су чланови ЦОУО ЦО Босилеград.

Светој Литургији присуствовало је мноштво народа Божјег из свих крајева општине Босилеград, а посебно је био велики број деце.

Светој Литургији су присуствовали и председник општине господин Владимир Захаријев и председник Националног Савета бугара у Републици Србији господин Стевица Стојков.

После заамвоне молитве отац Зоран Стојанов, прво је пренео топле пастирске поздраве Његовог Преосвештенства Господина Пахомија,Епископа врањског,који због унапред уговорених обавеза није могао да учествује у овој прослави храмовне и градске славе, а онда је честитао празник верном народу општине Босилеград.

У продужетку је благосивљано славско жито, пререзан славски колач и приређена трпеза љубави за све присутне.