Home Празник светог Василија у Босилеграду

Празник светог Василија у Босилеграду

DSCF2885

Празник светог Василија Тврдошког и Острошког прослављен је служењем Свете Литургије у храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Свету Литургију је служио протонамесник Зоран Стојанов,старешина храма и секретар ЦОУО ЦО Босилеград,а за певницом су били попадија Љубица Стојанов и ученици Босилеградске Гимназије.

Након заамвоне молитве отац Зора Стојанов је одржао беседу у којој је позвао све на заједничарење са Богом, посебно нагласивши ове тешке дане за православни живаљ на узаврлом Балкккану.“…данас обезбожени свет,пијанци,лопови и разбојници као хијене јуре да разбију православну породицу на балкану, небирају они дали су то бугари, срби, руси, румуни, грци, православни копти у Египту,руше све пред собом,и то новцем, силом, лажном бригом за људска права и бољи живот. Међутим нека нам Св.Василије острошки буде путаказ и закрилник да издржимо сва искушења, да се окупимо око Цркве Божје, да будемо људи, јер по делима нашим и Бог ће нам уделити колико треба и шта треба“.

Отац Зоран је посебно нагласио, да овај Божји дом има икону Светог Василија острошког са делом одејанија нјегових,која се чува као посебан дар и благодат Божји.

Након Свете Литургије резани су славски колачи.

 

DSCF2881

DSCF2882

DSCF6715

DSCF9769