Home Празник Светог апостола Филипа у Босилеграду

Празник Светог апостола Филипа у Босилеграду

Празник  Светог апостола Филипа свечано је прослчављен у ЦО Босилеград служењем Свете Литургије у босилеградској цркви Рођења Пресвете Богородице.Свету Литурију је служио протојереј Зоран Стојанов,старешина цркве, уз помагање за певницом протинице Љубице Стојанов.

После причешћа верника и заамвоне молитве отац Зоран Стојанов бираним и поучним речима се обратио сабраном народу Божјев честитајући му данашњи празник и почетак Божићњег поста.

После Свете Литургије резани су славски колачи и благосивљано славско жито. У 11.00 часова отац Зоран Стојанов је посетио село Белут и цркву Светог апостола Филипа у овом селу где је вршио освећење воде ,  резао славске колаче и благосивљао славска жита мештанима села Белут,иначе свака породица села Белут доноси славски колач у цркву,а храмовној и сеоској слави присуствују и мештани Босилеграда,села Извор,Ресен и Рајчиловци.

Кум овогодишње славе Рајчо Јанев из Босилеграда са породицом припремио је трпезу љубави за све присутне вернике,а кум за наредну годину су Миле и Јордан Глигорови са породицама из села Белут.

Интересантно је да на дан светог апостола Филипа сваки верник села Белут купује црквени календар за наредну годину  као један показатељ да је био у цркви.

Отац Зоран је сабраним верницима честитао храмовну славу и почетак поста,пожелео им добро здравље и сваки напредак у животу.