Home Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа.

Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа.

„Треће године проповедања на земљи, Господ Исус Христос је Својим ученицима све чешће говорио о Свом блиском страдању, али и Својој слави након страдања на Крсту. Да се због најаве Његовог страдања ученици не би сасвим раслабили и да не би отпали од Њега, Господ им је делимично показао Своју Божанску славу. И зато, узе са собом апостоле Петра, Јакова и Јована и са њима ноћу изађе на Тавор где се пред њима преобрази: „И засија се лице Његово као сунце, а хаљине Његове постадошебијеле као свјетлост“ (Мт. 17,2). И појавише се поред Њега Мојсеј и Илија, велики старозаветни пророци. Господ је ученицима много пута показао Своју Божанску моћ, а на Тавору им је показао и Своју Божанску природу“.

У петак 19.августа.2011.године празник Преображења Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа Литургијски и свечано је прослављен у целој Црквеној Општини Босилеград.Посебно је било свечано у цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду где је Свету Литургију служио јеромонах ЈованСтанојков,а за певницом су били јереј Зоран Стојанов,Ставре Велинов и Љубица Стојанов.Од раних јутарњих часова верни народ је почео да долази у Цркву да се помоли Богу, јер су неки морали да журе на посао пошто је радни дан.

 Обраћајући се верном народу,старешина Храма јереј Зоран Стојанов, захвалио се верницима што су заједно и Литургијски прославили данашњи празник,нагласивши да нам је Господ Исус Христос својим преображењем и нама као и својим ученицима показао део Своје Божанске славе,не да би нас уплашио или да би показао своју моћ,него да нас охрабри у искреној Вери.Даље је истакао да је Хришћанство љубав,а не страх и патња,зато је и позвао вернике да буду прави Хришћани и да исправљају своје путеве,јер нема човека да живи а да негреши,али зато нам је и дата Света Тајна Исповести и покајања да исправимо своје путеве и избистримо своје душе.Посебно је позвао да се сви Верници клоне мржње, да се измири брат са братом,да кум уистину буде кум а не само сведок на крштењу.Подвукао је, да је велика опасност и чедоморство у облику абортуса,повећан број зависника (алкохолизам, наркотици, таблетоманија), обезбожени нам и разбијају породицу као основну животну заједницу што се види из повећаног броја развода бракова.На самом крају отац Зоран Стојанов је позвао вернике на искрену Хришћанску љубав и да недозволе да их деле нације или политичке игра рије било кога. 

У току целог дана верници су посећивали Храм Рођења Пресвете Богородице,а и једна група туриста из Софије,посетила је Цркву у Босилеграду.

Празник Преображења Господњег уистину је био свечан и радостан у Босилеградској општини показујући по ко зна који пут да је Наша Света Црква на овим просторима жива Црква и стуб нашег друштва.

Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.