Home ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

preobrazenje2013

По устаљеној традицији и ове године на празник Прображења Господњег у Саборном храму Рођења Пресвете Боигородице у Босилеграду окупио се велики број верника да заједно са својим свештенством Литургијски прославе овај велики празник.

Прослава је почела празничним вечерњим богослужењем које је служио пречасни протонамесник Михаил Станчев у присуству мноштва благоверног народа.

На сам дан празника, 19. августа 2013. године, Свету Литургију служио је старешина храма,пречасни протонамесник Зоран Стојанов уз велико присуство верника из свих крајева Богом нам чуване општине.После заомвoне молитве извршено је освећење грожђа које је подељено верницима на духовну радост.

Радост и смисао празника употпунило је присуство великог броја верника који су учествујући у Литургији Цркве кроз Божанско Причешће показали спремност да следују Христу у усхођењу на духовни Тавор – Царство Небеско.

 

У својој надахнутој беседи протонамесник Зоран Стојанов је честитао празник свим верницима благодаривши им што су учествовали у Литургијском сaбрању и подвукао „… данас, многи журе да нас убеде да је нормално да брат мрзи брата, да комшија непомаже комшији, убеђују нас да је материјлна страна одлучућа за наш квалитет живота, да је нормално да мушкарац буде жена а жена мушкарац… данашњи човек незна где да крене! Данашњи ћовек је у страху, збуњен у непрекидном стресу и страху. Али ево нам празника, Преображења Господњег. Ево нам смернице, ево нам путоказа куда да кренемо и где да идемо. Ја сам Пут, Истина и Живот, речи су Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Значи нема непознанице, нема двоумљења, то је наш пут. Преображење Господа Исуса је наша шанса, наша прилика, да као што се Он преобразио на гори Таворској тако да се и ми преобразимо, да одбацимо своје греха, лоше навике и дела и да обогатимо свој живот врлинама које ће нма дати прилику да идемо Христовим путем. Чувајте своје породице, све Вам је на дохват али није Вам све на корист. Да нам Црве увек буду пуне ко данас и да се радујемо Христовим путем.“

DSCF2418

DSCF2426

DSCF2464

DSCF2478

DSCF2489