Home Свечана прослава Преображења у Саборном храму у Босилеграду

Свечана прослава Преображења у Саборном храму у Босилеграду

phoca thumb l 20170819 114013

Један од дванаест великих Господњих празника- Преображење Господње, свечано је прослављен у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Свечаност је почела Светом Литургијом коју је служио старешина Саборног храма у Босилеграду, пречасни протонамесник Зоран Стојанов, уз присуство великог броја верног народа.

Велики број верника приступио је Светом Путиру и причестио се пречистим Тајнама Христовим.

После Заамвоне молитве обављен је чин освећења грожђа, као и резање славског колача.

Свечаност се наставила послужењем чаја и кафе, и сада већ чувеним дружењем верника „испод лозницата“, где парохијани дуго остају у пријатном дружењу и разговору, а деца  се  весело играју у цеквеном дворишту.

Саборни храм у Босилеграду, припада великом броју старих цркава на овом простору Краишта.  Саграђена је 1877 године на месту где је била стара Хришчанска црква и Хришћанско гробље испод јужне стране цркве. Према подацима који се могу прочитати на цркви, иконе на иконостасу на којима јасно пише ко је донирао („приложио“) икону и које године.

Садашњи изглед је добила приликом дограђивања припрате 1895. године. Фрескопис је лоше или нимало очуван, али се могу назрети трагови фресака из различитих периода. Делови фресака су откривени на северној и западној страни,а цела црква је фрескописана,нажалост 1946 године тадашња комунистичка власт је прекречила све фреске које до дана данашњег нису обновљене.

На западној страни, уз саму капију цркве, налази се извор. Овом извору је посвећена икона Живопријемни источник на иконостасу.

Последњи радови на овој светињи рађени су 2014 године, прилазне стазе са аутентичним каменом, улазне капије, тротоари и дренажа, чесма у свом изворном облику и тераса на парохиском дому.

Црква има Свете мошти више Светитеља и Богоугодника.