Home ПРОСЛАВА ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ У БОСИЛЕГРАДУ

ПРОСЛАВА ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ У БОСИЛЕГРАДУ

image013

Рођена у Риму од родитеља хришћанских, и од детињства научена вери Христовој, света Параскева с великим усрђем стараше се да на делу испуни све заповести Божје. Верујући тврдо и живећи према својој вери, она упућиваше и друге на пут помоћу праве вере и благочестивог живота. Када јој родитељи умреше, Параскева раздаде све своје имање беднима, а она се замонаши. Као монахиња она са још већим жаром ревности проповедаше веру Христову не тајећи се ни од кога, иако у то време вера Христова беше крваво гоњена од римских власти. Злобни Јевреји први оптужише свету Параскеву због проповеди забрањене вере.

И она би изведена на суд пред цара Антонина. Сва ласкања царева не помогоше ни најмање да поколебају у вери ову слушкињу Божју. Тада је вргоше на огњене муке и метнуше јој на главу усијан шлем. Но Господ је чудесно спасе, и она се избави и удаљи из Рима. И пође опет од града до града да обраћа тамни незнабожачки народ у веру истиниту. Још у два града би извођена пред кнежеве и судије, и истјазавана за Господа свога чинећи при том чудеса велика и силом Божјом брзо опорављајући се од мука и рана. Незнабошци, као и увек, приписиваху њена чудеса мађијама а њено опорављење сили и милости њихових богова. Рече једном света Параскева кнезу мучитељу: „Исцелише ме, не твоји богови, кнеже, но Христос мој, Бог истинити“. Најзад је неки кнез Тарасије посече мачем. Тако славно заврши свој плодовити живот ова светитељка. Мошти њене беху доцније пренете у Цариград. Чесно пострада за Христа у II веку.

Света Петка је Светитељка која се на територији општине Босилеград прославља са великом љубављу, светитељка којој су подигнута три Храма, један у селу Рибарци, један у селу Јарешник и један од нјстаријих храмова на територији општине, црква Свете Петке у селу Доња Лисина која је други пут иконописана 1610-те године.

И ове године велики број верника посетио је ове светиње на дан када Наша Света Црква прославља преподобнумученицу Параскеву, 08. августа 2013-те године.

Велики број верника окупио се у с. Рибарци и у Саборном храму у Босилеграду, као и у Доњој Лисини где је протонамесник Зоран Стојанов са верницима договорио да се отклоне мали недостаци како би се извршило освећење ове древне светиње наредне године, на духовну радост верника Босилеградске општине.

sveta petka