Home Прослава Бадњег дана и Рођења Христова у Саборном храму у Босилеграду

Прослава Бадњег дана и Рођења Христова у Саборном храму у Босилеграду

Евхаристијска сабрања у босилеграској Саборној цркви у недељу,понедељак и уторак ( 05, 06 и 07 јануара 2020 године ) слижио је протојереј Зоран Стојанов,старешина храма и парох босилеградски уз помагање  за певницицом протинице Љубице Стојанов, ученика верске наставе, студената, омладине и чланова ЦОУО ЦО Босилеград.

Од 29-те недеље по Духовима, 05.01.2020 године, започело се са служењем Светих Литургија и других Богослужења у босилеградској цркви Рођења Пресвете Богородице,а у уторак је одслужена прва Божоћна Литургија и чуо се радосни поздрав –Мир Божји,Христос се Роди ! Ваистину се роди!

Вредне руке босилеградских гимназијалаца и студената чланова црквеног хора „Херувими“ при цркви у босилеграду, уз организацију протинице Љубице Стојанов и чланова Црквеног одбора, припремили су 1000 малих бадњака који су после Свете Литургије на Бањи дан освећени и подељени верницима .

На Бадњи дан у 14.30 протојереј Зоран Стојанов је освештао бадњак у селу Паралово при цркви Светог Јоана Рилског.

На Бадњи дан у Босилеградској Саборној Цркви, вечерње Богослужење је почело у 16.00, а после тога је освештан Велики централни Бадњак који је и наложен у порти цркве,а верници су   потрадицији  послужени куваним вином и куваном ракијом.

На сам дан Рођења Христовог, Света Литургија је служена у препуној босилеградској цркви, а пред само причешће прочитана је Посланица за  празник Рођења Христова, Архиепископа Пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве,а после тога велики број верника се причестио Светим Тајнама Христовим.После заамвоне молитве радосни празник верницима је честитао протојереј Зоран Стојанов пригодном беседом.

За сву децу која су били присутни на Светој Литургији донатор из Београда је обезбедио пакетиће са пригодним поклонима.

Велики број верника продужио је дружење у црквеном дворишту док су деца весело трчала по црквеној порти.

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! ВАИСТИНУ СЕ ХРИСТОС РОДИ!