Home Прослава Богојављења у Босилеграду

Прослава Богојављења у Босилеграду

Литургијским сабрањем у босилеградској Саборној Цркви Рођења Пресвете Богородице, а потом Вађењем Часног крст из хладне Драговиштице на минус 13 степени целзијусових, свечано је прослављен празник Богојављења у Босилеграду.

Свету Литургију служио је протојереј Зоран Стојанов, старешина цркве, за певницом је била протиница Љубица Стојанов, а у продаји свећа и дељења Богојављенске водице помагали су чланови ЦОУО ЦО Босилеград, ученици који слушају Веску наставу у Босилеградској Гимназији и студенти који су чланови црквеног хора.

Велики број верника,  присуствовао је молитвеном сабрању, након освећења Богојављенске водице у порти храма, свештенство и верни народ су се сабрали на месту Гујчак, на обали реке Драговиштице, где је на велико задовољство свих, одржано традиционално Вађење часног крста.На великој хладноћи у реци је ушло 19 омладинаца, а Часни Крст је извадио Дарко Димитров из Босилеграда, ученик Босилеградске Гимназије док је најмлађи учесник био по пети пут, четрнаестогодишњи Стефан Стојанов,ученик седмог разреда Основне Школе „Георги Димитров“ у Босилеграду.

И ове године Општина Босилеград је за све храбре момке који су улазили у реку за Часни Крст обезбедила медаље, а Црквена Општина Босилеград пригодне поклоне.

Свету Литургију у цркви Вазнесења Господњег у селу Рајчиловци и Велико водоосвећење вршио је јереј Бранимир Јовановић, парох друге босилеградске парохије.

У цркви Вазнесења Господњег у селу Доња Љубата заједно су Велико водоосвећење извршили протојереј Зоран Стојанов и јереј Бранимир Јовановић.

У цркви Свете Петке у селу Рибарци Велико водоосвећење у 12.00 вршио је јереј Бранимир Јовановић, а уочи празника Богојављења, на Крстовдан, Вечерњу службу и Велики водосвет у цркви Светих Апостола Петра и Павла у селу Божица вршио је протојереј Зоран Стојанов, као и Велико Водоосвећење у црлви Светог пророка Илије у селу Горња Лисина.

БОГ СЕ ЈАВИ!ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!