Home Прослава Ђурђевдана у ЦО у Босилеграду

Прослава Ђурђевдана у ЦО у Босилеграду

Празник Светога великомученика Георгија свечано је прослављен у Црквеној општини Босилеград, у среду, 23. априла/6. маја 2020. године. Светоме Георгију је посвећена црква у селу Топли Дол у Црквеној општини Босилеград.

У среду , 6. маја 2020. године, житељи Босилеграда свечано су прославили  Светога великомученика, победоносца и чудотворца Георгија у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем које је служио протојереј Зоран Стојанов,старешина цркве, уз помагање протинице Љубице Стојанов за певницом и чтецовањем Стефана Стојанова.

На дан празника Свету Литургију служио је протојереј Зоран Сојанов,а појали су за певницом протиница Љубица Стојанов и деца који похађају Верску наставу,чланови црквеног хора „Херувими“ и чтецовао Стефан Стојанов.

У својој  беседи после прочитаног јеванђелског зачала,протојереј Зоран Стојанов је поучио верни народ о празнику Светога великомученика Георгија и додао:

Данас на велики празник ,на дан Светог Великомученика Христовог Георгија,на Ђурђевдан, окуписмо се у овај наш прелепи храм да се Богу помолимо, да Светитеља прославимо, да се у Вери укрепимо.Одмах да Вам кажем да нисмо у истом броју ко прошлих година,има још страха од вируса Корона,од пандемије која је оковала цео свет!Да ли имамо разлога да се плашимо да дођемо у Цркву?Гарантујем Вам да сте овде најбезбеднији, не зато што сам ту ја,што много пазимо на Вас,узгред сигурно и због тога, пошто смо све предузели према инструкцијама „струке“како се то данас модерно каже, али најбезбеднији сте зато што се налазите у Дому Божјем,у Цркви Христовој,где нам саслужују  анђели и арханђели и сви свети,где је молитва стоструко јача!

Да ли мислимо да се сакријемо,да се затворимо и спасимо!?Па у Свеопштем потопу мислите да нису хтели да се сакрију,затворе и спасу!? Нису могли! Ноје је био изабран са својом породицом!Божја је и прва и последња!Гледам продавнице пуне,кафане,различити скупови,али пазите се у Цркви вреба велика опасност веле комунистичка недоношчад по граду ! Ја на свакој Литургији причешћујем и своју супругу и свог сина и нормално ту сам и ја који после свих употребим Свето причешће!Ево нас здрави и весели,ништа нам се није догодило!Браво за све оне који су се баш у јеку пандемије причестили,капа доле,чврсти сте у вери,нисте ни неутемељени ни неуки!

Свети Георгије, којега црквени песник – не случајно и не узалудно – назива победоносцем и чудотворцем, јер је заиста био победник,победник над мржњом,над злом!Није био неук,знао је шта је крштење и шта је Васкресење!Хришћани су страдали у раном хришћанству пошто нису хтели да признају било каквог другог Бога осим Троичиног Бога,Оца и Сина и Светога Духа.Бојим се да неки не оду у другу страну,да одпадну од Бога.

Ја Вам честитам данашњи празник и чувајте своје породице и своју Цркву,своје Крсне Славе!Верујем и знам,овај страх ће потрајати још један период, али већ за Спасовдан верујем да ће црква поново бити испуњена као и предходних година.

– истакао је протојереј Зоран Стојанов.

После заамвоне молитве, протојереј Зоран Стојанов је благословио славске дарове, које су и ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог великомученика Георгија, принели они који славе Светог Георгија као своју Крсну Славу.