Home Прослава Крстовдана у Босилеграду

Прослава Крстовдана у Босилеграду

Прослављање Воздвижења и Уздизања Часног Крста у Босилеграду започело је још у четвртак, 26. 09. 2019. године, на навечерје празника када је протојереј Зоран Стојанов,старешина Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, служио је свечано бденије. У спомен на проналажење и Уздизање Крста у Јерусалиму, протојереј Зоран Стојанов је на бденију уздизао Крст из олтара, појући свечано:

„Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас“ и пренео га у лађу цркве ради благослова целог света, а затим се са верним народом поклонио Крсту појући: „Кресту твојему поклањајем сја Владико и свјатоје воскресеније Твоје славим“.

Празнично славље настављено је у петак 27. 09. 2019. године Светом  Литургијом коју је служио протојереј Зоран Стојанов,а за певницом била попадија Њубица Стојанов.

 У беседи након заамвоне молитве  отац Зоран Стојанов  је између осталог рекао да је:

„Крст символ нашег хришћанског живљења. Крст нам даје снагу да издржимо сва искушења суровог света данашњег, Крст је наша храброст,наша нада када паднемо у очајање,Крст нас смирује и штити.  Зато што је на крсту разапет Господ Исус Христос ради нашег спасења, управо зато је крст символ бола, страдања, патње, али у исто време је Крст символ радости и Васкрсења, јер је Христос на Крсту пролио своју крв и после три дана Васкрсао из мртвих и донео нам победу над смрћу“.