Home Прослава Мале Госпојине у Босилеграду

Прослава Мале Госпојине у Босилеграду

Становници општине Босилеград  су и ове године свечано прославили своју храмовну славу Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину (Малу Богородицу).

Молитвено сабрање је почело Светом Литургијом коју су служили: протојереј-ставрофор Никола Петров, в.д. Архијерејски намесник босилеградски, а саслуживао протојереј Зоран стојанов, старешина Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду и парох босилеградски, а певницу је предводила протиница Љубица Стојанов.

Ово Литургијско сабрање имало је посебну тежину и посебну радост за све мештане општине Босилеград пошто је босилеградска црква, како је верни народ назива, прославила врло битан јубилеј 140 година од изградње.

Беседу је одржао протојереј-ставрофор Никола Петров који је пренео поздраве Епископа врањског Господина Пахомија и говорио о великом значају Пресвете Богородице која се удостојила да роди Спаситеља свих људи, Господа Исуса Христа. Затим је напоменуо да овај јубилеј показује колико је  верни народ Босилеграда чврст у Вери …“век и по није за занемаривање, то је озбиљна бројка која нам говори колико дуго наша православна вера чврсто се чува на овим просторима“.. На крају присутном верном народу и старешини овог прекрасног храма, протојереју Зорану Стојанову, је честитао храмовну славу и посебно се заблагосарио овогодишњем куму Методији Стојанову.Старешђина храма, протојереј Зоран Стојанов, честитао је верном народу данашње празник, храмовну славу и значајан љубилеј,а посебно се захвалио на поздраве Епископа и проти Николу Петрову што је учинио посебну част данашњим доласком и учествовањем у овом Заједничарењу са Богом.

Активан литургијски живот цркве посведочили су верници у великом броју, на тај начин што су узели учешћа у Светој Литургији,али и у једном пријатном дружењу у црквеном дворишту после Литургије. 

После заамвоне молитве благосивљано је славско жито и пререзан  славски колач прво овогодишњем куму Методији Стојанову, а онда и осталим верницима који Малу Госпојину прослављају као своју крсну славу.

На крају уследила је трпеза љубави за све вернике коју је припремио овогодишњи кум Методи Стојанов.

Храм, који су мештани Босилеграда почели да граде 1870. године, завршен је 1880 године . Садашњи храм подигнут је на темељима старе Богомоље, брижљиво се одржава и пази као једна старина која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе Ниш.У босилеградској цркви брижљиво се чувају мошти бројних светитеља .