Home Прослава празника Светог Василија Острошког у босилеграском саборном храму

Прослава празника Светог Василија Острошког у босилеграском саборном храму

Празник Светог Василија Острошког Чудотворца прослављен је у босилеградском саборном храму Рожденства Пресвете Богородице  Светом Литургијом коју је служио протојереј Зоран Стојанов, старешина храма.

Молитвено је учествовао велики број верника из Босилеграда и околних села, који су носили маске и држали дистанцу у складу са препорукама државних органа које се односе на борбу против корона вируса.
Отац Зоран Стојанов је у пастирској, надахнутој беседи рекао:

“…. данас славимо једног у низу светитеља који су се родили што би малоумна комунистичка недоношчад рекли „на брдовитом балкану“, као да је скандинавија сва равница, рођен у селу Мркоњићи, Попово поље , близу Требиња, почетком 17-тог века,1610-те године, од Богобојажљивих родитеља Јовановића добивши име на крштењу Стојан.Тај мали стојан са 12 година одлази у манастир Завалу, а потом у манастир Тврдош где и прима монашки постриг и завршава Монашку школу и са свештеничким чином постаје парох поповопољски.

Пут Светог Василија Острошког иде преко Пећке патријаршије, Свете Горе, Влашке и Украјине до поновног враћања својој Херцеговини 1638 године тада Архимандрид Василије у Пећи одлуком Светог синода Српске Православне Цркве постаје Митрополит херцеговачки и захумски. Током свог пастирског живота био је прогањан од Турака, лажних митрополита, племенских представника, римокатоличких мисионара, али увек је водио строг подвићнички живот и стизао је где је био потребан.После рушења манастира Тврдош од стране Турака прелази у манастир Острог где последњих 15 годинаљ свој живот проводи у печинској испосници у Горњем Острогу.Нешто слично данас многострадални православни живаљ трпи на просторима Црне Горе од сатанисте по имену Мило!

Митрополит херцеговачко-захумски Василије (Јовановић) упокојио се је 1671 године и од тада се нјегове мошти чувају у Манастиру Острог,а бројна чудеса и исцељења дешавају се пред њим готово свима који му са искреном вером и љубацљу приступају и молесе,хришћани православци, римокатолици, муслимани…једино не помаже сатанистима и нарко дилерима као што је Мило! Само нетрулежно тело Светог Василија Острошког је чудо,а о исцељењима да и не говоримо!Колико породица знам да је управо из нашег Босилеграда ишло на поклоњење Светитељу Василију Острошком под Острог,многи знају па дођу по благослов,многи не знају па оду без благослова,као што иду и у Свету земљу без благослова али ту има и не знања има и других ствари да не улазимо сада у то!Но данас када говоримо о Светом Василију Острошком,у ове тешке дане пандемије вируса Корона,дај да се подсетимо, ко смо,куда идемо?Заборавили смо се, за Васкрс путујемо у Солун, у Шпанију на Малдивима, скокнемо до Турске и Италије пошто спојимо и првомајске празнике! Каква породица, каква саборност, која црква, која Литургија, пост или причешће!Па пуноглавци данас иду и говоре како је најопасније да се причестиш јер ту можеш да добијеш Корону, комунистичка недоношчад,а ја причешћујем сво време Васкршњег поста, на свакој Литургији причестим вернике и на крају свог сина и своју супругу и после употребим Свето причешће! Да ли се неко заразио?Да ли је добио Корону? Нико!Али не знају јадници шта је Света тајна, једна од њих јесте и Свето причешће, али Света тајна је и Крштење! Крстимо децу, напијемо се и наједемо, три музике свирају, четри декоратера и аранжера раде, а онда пустимо ту децу сатани,“немој у цркву можда застрани“, „немој на Веронауку неће да буде поп“!Шта може да научи лоше у цркви? Да не краде, да не чини прељубу, да не убије, да не сведочи лажно, да поштује родитеље…десет Божјих заповести, Молитву Господњу,Симбол Вере,Васељенске саборе,Црквено појање…љубав према ближњему ….! Ако је то опасност да не застрани, господо онда сте ви у великој опасности,у великом проблему и још носите чизме комунистичкух официра!

Ми смо се данас сабрали у овом прелепом нашем храму, како кажемо у Бусиловској цркви, помолили смо се Господу,сви заједно, заједно смо сведоци Христовог Васкресења, не зато што у овом трену видесмо но зато што верујемо,а господ Исус Христос је Своје Васкресење потврдио многим чудесима! Верујем и гледам, како многе неверне и усијане главе управо данас упозорава Господ кроз болест, кроз децу, кроз догађаје…само их пипне прође, али будале они то не промећују…гурају, руше, скрнаве, лажу, клевећу, подводе, отимају…Чему се надате?!Свети Василије Острошки је Чудотворац, ако се надате чуду морате бар мало да поштујете Бога и Цркву,бар мало да будете у оквиру десет Божјих заповести!Свети Василије Острошки је Чудотворац зато што у Њему је обитавала Благодат Божја за живота и скоро 350 година у Његовим Светим Моштима!

Молимо се Светоме Василију Острошком, да Он својим молитвама пред Господом заступа нас, да нас чува и пази, да нас упућије на пут спасења!Вама и вашим породицама и свима оправдано и не оправдано оцутним са ове Свете Литургије,срећан данашњи дан и празник и нека све Вас чува и пази Свети Василије Острошки! Христос Васкрсе!“