Home Прослава Светих Кирила и Методија у Босилеграду

Прослава Светих Кирила и Методија у Босилеграду

На празник Светих Кирила и Методија, учитеља и просветитеља словенских, 24. маја 2022. године, Протојереј Зоран Стојанов, парох босилеградски, служио је Свету  Литургију у храму Свете Тројице у селу Извор који је саграђен 1833 године и у чијој црквеној порти се налази прва школа на просторима Краишта Босилеградског.

За певницом су били протиница Љубица Стојанов, Драган Митов и Стефан Стојанов, а заједно са њима Свету Литургију су повали ученици Босилеградске Гимназије, Основне школе и верни народ  који се окупио у великом броју.

После заамвоне молитве честитајући празник присутнима прота Зоран Стојанов  је рекао: –„ Данас, када прослављамо Светих учитеља словенских Кирила и Методија, велико ми је било задовољоство да одслужим Свету Литургију у овом импозантном Божјем дому, којег наши чукундедови саградише и оставише нама у аманет, турска реч аманет која значи давање некоме на чување неког добра са вером да ће бити добро сачувано, да се у њему молимо Богу, да вршимо Свете тајне и да се поносимо њиме.

Нека извину лекари, инжењери, професори и сва друга интелектуална елита, али да није било ових црних мантија, ових попова због којих су се многа комунистичка деца држала за дугме како их неби сустигла сатана, да нису били они који су Бога прославили и слова нам подарили,Светих Кирила и Методија, још увек наш потпис би био отисак прста!Свети Кирило и Методије су учитељи свих Православних Словена, уз одређене модификације преко 300 милијона људи у свету користи писмо Светих Кирила и Методија, ћирилица је треће званично писмо савремене Европе!

Зато у част Светих Кирила и Методија имамо посебан дан у њихов спомен, када се сечамо оних који просветише Словенске народе,који просветише наше душе и срца,дадоше нам писменост да разумемо Свету Литургију!

На овом светом месту 1833 године, кренула је светлост писмености која је била незаустављива, управо из Босилеграда је кренуо велики број просветних радника који су ширили ту писменост широм оне државе које више нема, државе СФРЈ!Ми треба да се угледамо на наше предке,у овим тешким временима, који за три године саградише овај Божји дом,да чувамо оно што нам оставише,а посебно нашу Веру Правословну!…“

После Свете Литургије приређен је културно уметнички програм ученика Босилеградске Гимназије и Основне школе,а за све присутне је организовано мало послужење.

Око 14.00 часова, цркву Свете Тројице у селу Извор посетила је подпреседница Републике Бугарске Илијана Јотова и Амбасадор Бугарске у Србији Петко Дејков, ученици 55 СУ „ Петко Каравелов“ из Софије, Хор „ Бугарски Гласове“ са диригентом Јосиф Герджиков. Госте је дочекао и пожелео им добродошчицу старешина цркве Свете Тројице у с.Извор Протојереј Зоран Стојанов уручивши подпреседници Јотовој пригодан поклон,мала иконица цркве Свете Тројице у селу Извор.