Home Прослава Светог Саве у Босилеграду

Прослава Светог Саве у Босилеграду

У понедељак 27.јануара 2020.године, у Црквеној општини Босилеград, свечано је прослављен празник највећег српског просветитеља и учитеља, Светог Саве. Литургијско сабрање у цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, служио  је старешина храма, протојереј Зоран Стојанов уз помагање за певницом протинице Љубице Стојанов и ученика веронаке . Прочитавши Јеванђеље, надахнутом беседом, сабраним верницима обратио се отац Зоран, који је казао да је Свети Сава био и остао највећи светитељ код рода хришћанскога на овим просторима Балкана у сваком погледу.

„Имао је прилике да тресне шаком о сто и каже „ја сам Немањић, царски син“, могао је да има све што многи од нас и данас жарко желе да имају, богатство, моћ, страхопоштовање, али мали Растко потоњи велики Сава, изабрао је да загрли скромност и Бога, да се замонаши на Светој Гори.Млади монах Сава предао се посту, молитви, али као врло ревностан и интелигентаг показао је и дипоматску продорност и државничку истрајност и мудрост.Мирио је своју браћу,мирио је православни живаљ на Балкану, зидао манастире, цркве,стварао државу и цркву роду своме.“, рекао је између осталог отац Зоран.

После Свете Литургије резани су славски колачи верницима који Св.Саву прослављају као своју крсну славу или имендан.

У 12.00 часова отац Зоран Стојанов је резао славски колач у Босилеградској Гимназији, у 16.00 у Босилеградској основној школи, а у 19.00 у Основној школи Свети Сава у селу Божица