Home Прослава Успења Пресвете Богородице у Босилеграду

Прослава Успења Пресвете Богородице у Босилеграду

Празник посвећен Успењу Пресвете Богородице – Велика Госпојина, у Босилеграду и широм шоплука познат још као Голема Богородица, и ове године свечано је прослављен у Босилеградској саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, у присуству великог броја верног народа. Свету  Литургију служио је Протојереј Зоран Стојанов, старешина цркве и парох босилеградски уз помагање протинице Љубице Стојанов за певницом и чланова ЦОУО ЦО Босилеград у другим организационим пословима.

Празничном беседом Протојереј Зоран Стојанов се са радошћу обратио вернима, говорећи о личности Мајке Божије, али и о актуелним животним дешавањима која су посебно изражена на простору Краишта.

Данас славимо Мајку Божију, браћо и сестре, славимо Њезино успење, није Онај кога је она на необјашњив начин зачела и донела на свет, Њега истинитог човека и Истинитог Бога, није Он заборавио мајку своју или је сместио у неки старачки дом, него је узнео на небеса у Царству Божјем.  Када је празник Богомајке то је посебан осећај, зато што је мајка Божија, али и када говоримо о својој мајци ми имамо посебан осећај одговорности и љубави, а камо ли кад говоримо Мајци Божјој . Један од изузетних умова и светитеља наше Свете Цркве, Свети Николај, коме приговарају многе ствари…те како је пушио дуван, како је био српски националиста, а ја вам кажем да је био Архипастир какав се редко рађа и зато је и постао светац, елем Николај Велимировић каже : Нема ништа сличније Богу него што је мајка! На тај начин Свети Николај Жички свакој мајци даје особину светости!

Данас када се наши животи котрљају у једном мутном времену, нашом лудошћу, а Божјом вољом, када се страх уселио у наше душе, у срца наша…да ли ћу имати посла, да ли ћу примити плату, да ли ће ме погодитити корона или нека друга болештина, данас када наша душа пати и страда, па што би рекли стари наши „бој се овна,бој се да не кажен чега, а кад ћеш живети?“, а када душа пати немамо здравог човека! Данас су многи приступили Светој чаши и причестили се Светим Тајнама Христовим, сигурно су многи од вас помислили „па како то истом кашичицом“, па тако што се причешћују Телом и Крвљу Господа и Бога нашег Исуса Христа, а не вином и хлебом како многи кажу! Догма се не доказује, а показује! “О роде неверни, докле ћу Вас трпети“- каже Господ наш Исус Христос, “…довољно је да имате вере колико горушичиног зрна па да кажете овом брду пређи на другу страну и има да пређе“-наставља Господ наш Исус Христос!Шта да имају!?Аааа Вере! А каква је твоја Вера брате ако ти сумњаш да се причешћујеш телом и крвљу Господа Исуса Христа, какав си ми ти свештеник брате саслужитељу ако ми објашњаваш како се Дрина може исправити и како се може и на неки други начин причестити!Ако ти рука не дрхти од страха какву Светињу држиш у Светом Путиру, скини мантију ниси свештеник но обичан занатлија!

Не кажем ја да не треба примењивати мере у овим тренуцима пандемије, све што је рекла популарна „струка“ и надлежни државни органи у обавези сте да поштујете, у обавези сам да поштујем, али оно што се односи до Светих тајни, е ту ако паднемо спаса нам нема! Који је тај син мајчин који ће да каже: па нема да режемо колач сада је пандемија Корона вируса, па нема да се Венчавамо, нема да се Крстимо, нема да се Исповедимо…па шта да радимо?! Да се вратимо у идеолопоклонство, у разврат и блудно лудило! Кажу идиоти „ ја се молим кући“!, кажем идиоти пошто мантију носе а у Цркву не улазе! Чудимо се шта се то дешава, карцином, дијабетис, кардиоваскуларне болести, чедоморства, проблеми у остваривању потомства, одговор је врло једноставан,тамо где својим лудило нарушавамо савршенство које Господ створи, због тога добијамо рачун који морамо да платимо!

Зато Вам говорим, чувајте Веру, чувајте Цркву своју, породице своје пошто то је смисао заједнице, пошто човеку није добро да буде сам, Адаму није било угодно да буде сам, Господ му ствара Еву, жену за помоћницу!

Данас славимо Марију, мајку свих живих, која се на данашњи дан одселила у вечност… молитвама Пресвете Богородице Господе Исусе Христе помилуј нас!– говорио је Протојереј Зоран Стојанов.

По завршетку Свете Литургије обављена је литија око храма, након чега су освештана жита и пререзани многобројни славски колачи. У наставку молитвеног прослављања Пресвете Богородице припремљено је пригодно послужење за све вернике који су присуствовали данашњем богослужењу и посетили Саборну цркву у Босилеграду!