Home Прослава Успења Пресвете Богородице

Прослава Успења Пресвете Богородице

Празник посвећен Успењу Пресвете Богородице – Велика Госпојина или како наш народ каже Велика Богородица, и ове године свечано је прослављен у присуству великог броја верног народа у општини Босилеград. Свету Литургију у Босилеградској цркви служио је протојереј Зоран Стојанов,старешина цркве,а за певницом је била протиница Љубица Стојанов,а око других организационих и практичник дешавања су помагали чланови ЦОУО ЦО Босилеград. 

Празничном беседом Протојереј Зоран Стојанов  се са радошћу обратио вернима, говорећи о личности Мајке Божије.

Данас славимо Мајку Божију, браћо и сестре,њезино Успење, и када год прослављамо неки од Богородичиниг празника било да је то Њезино Рођене,Ваведење,Покров или неки други празник Богомајке то је једна посебна радос код сваког верника.

Наши предци су саградили тако дивне и лепе цркве широм наше општине посвећени Богородици, у Горњем Тламину, у Ресен,Дукат па и овде у самом центру општине у Босилеграду и увек су са великом радошћу прослављали сваки празник посвећен Мајци Божјој. Свака мајка је светиња, мајка се поштује бескрајно…

Владика Николај је рекао: „Нема ништа сличније Богу него што је мајка“ и у самом Прологу помиње пету Божју заповест где се и говори о поштовању родитеља,заправо мајке.

Наши преци су то знали и нетреба никаква накнадна памет нити нам требају било какви филозофи са стране да нас поуче како треба и да славимо и Богу да се молимо,само треба да погледамо у дела и живот наших славних предака.

Каже верни народ „ недај да те суза мајчина опече“,а данас их остављамо по старачким домовима, за животиње имамо и живот дајемо али за родитеље некако немамо ни времена ни стрпљења.

Тако и данас славимо Марију, мајку свих живих, која се на данашњи дан одселила у вечност… и зато Вам кажем чувајте породице своје,децу своју,они морају да буду стуб друштва,стуб сваког напредка.Што се стидимо да сви заједно одпевамо Молитву Господњу, Симбол вере, то мора да буде искрено и јасно, прозори цркве да се тресу! Кога да се стидимо? Бога нашег? Не, несмемо да се стидимо,морамо да волимо Господа и да љубимо Господа,у њега нам је спас! Црква је живот народе мој, радост, весеље, одмах да Вам кажем, нека се неко и нађе увређен, али наше бабе и дедови су били неписмени људи, потписивали се прстом, али кад крене Молитва Господња, кад крене Симбол вере, Господи помилуј то јечи и зато немојте да верујете много кад неко каже да све од њега почиње, да је најпаметнији, најлепши, Господ даје све и сваком по заслузи и милости Његовој, дај да се сетимо чувених прота Милана Мицова, Велина Личарова, Александра Трајкова,Владу Николова Божички,Владу Лисински, чувени појци Стојне Љубатски, Мите Кремиковски…. Имамо ми корена за који можемо, морамо и треба да се ухватимо!– говорио је отац Зоран Стојанов.

По завршетку Свете Литургије  су освештана жита и пререзани многобројни славски колачи. У наставку молитвеног прослављања Пресвете Богородице припремљено је послужење испод црквене лозе и у црквеном дворишту,чај кафа, славска жита и погаче верника.

У 13.00 часова протојереј Зоран Стојанов је обишао цркву Вазнесења Господњег у селу Рајчиловци где је сеоска заветна слава,освештана су славска жита и пререзани славски колачи многобројних верника.