Home ПРОСЛАВА МАЛЕ ГОСПОЈИНЕ

ПРОСЛАВА МАЛЕ ГОСПОЈИНЕ

DSCF3247

У суботу, 21. септембра текуће године, на празник Рођења Пресвете Богоодице, мештани општине Босилеград прославили су своју храмовну и градску славу, и дан општине.

Прослава храмовне славе започета је служењем празничног бденија којим је началствовао протонамесник Зоран Стојанов, старешина Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду и парох босилеградски, а настављена је служењем свете Литургије на дан славе.

Литургијско сабрање верних увеличао је свјим умилним појањен Хор при Саборном храму у Босилеграду који је састављен од ученика основне школе и гимназије .

На самом крају, пригодном беседом присутним верницима обратио се протонамесник Зоран Стојанов, и том приликом указао на значај празника Рођења Пресвете Богородице у домостроју спасења људског рода. Уједно је указао и на потребу данашњих верника да се одазову Божјем позиву за рађање деце и њиховом васпитавању у духу хришћанства. 

После заамвоне молитве учињен је трократни опход око светог Куму овогодишње славе Мари Петрунов пререзан је колач, а за новога кума пријавио се Игор Василев из Босилеграда са својом породицом.

Кума овогодишње славе Мара Петрунов са својом породицом приредила je трпезу љубави и послежење за све присурне вернике који су наставили своје дружење у изузетно пријатном амбијенту црквене порте.

Многобројни верници општине Босилеград донели су своје славске колаче који су резани у Храму Рођења Пресвете Богородице.

Велики број верника дошао је из суседне нам и братске Републике Бугарске и Литургијски је, заједно са верницима општине Босилеград, прославио празник Рођења Богомајке, а многи од њих су донели и своје колаче да се прережу у овој светињи.

Старешина Саборног Храма Рожденства Пресвете Богородице у Босилеграду, протонамесник Зоран Стојанов , заблагодарио је кумовима за љубав и заједничарење и да у радости прославе празник Пођења Пресвете Богородице, славу Босилеградског Саборног храма.Готово целог дана протонамесник Зоран Стојанов са кумом и члановима ЦОУО дочекивао је вернике и честитао празник,а накратко је прошетао и улицама Босилеграда где се срео са великим бројем верника и присуствовао изложбеној поставци ликовних радова Сандре Стоименов и Љубише Пенева из Босилеграда, као и културноуметничким програмом који су приредили омладинци из Босилеграда,Републике Бугарске и КУД изБеограда.

Хришћанска љубав је испунила душе верницима Босилеграда на дан Мале Госпојине и справом можемо да кажемо –„Това смо ние“.

Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.