Home Договор за реновирање Цркве Светог великомученика Георгија у селу Топли Дол

Договор за реновирање Цркве Светог великомученика Георгија у селу Топли Дол

phoca thumb l 20171125 102243

Древна Светиња, црква Св. великомученика Георгија у селу Топли Дол одавно чека да се изврши њезино реновирање и да у новом светлу засија на духовну радос верног народа Божјег целог Краишта.

Дана 25.новембра 2017.године, на иницијативу верника села Топли Дол и оних који су расејани широм света, а корени су им из ових крајева, протонамесник Зоран Стојанов је обишао ову светињу и сусрео се са верницима и председником МЗ Топли Дол. Сагледали су у каквом се стању налази црква и договорили се да се изврше припреме како би се ова светиња обновила у наредних неколико година по етапама које ће одредити надлежни црквени и стручни органи.

Обнова цркве морала је да уследи након сагледавња проблема везаних за њену покривку. Наиме, кровна конструкција је у јако лошем стању и прети опасност да се уруши.

Непостојање дренаже и тротоара, квалитетног каналисања кишнице и других атмосферских падавина угрожава целу цркву.

Ова црква чува вредне историјске иконе, које су рад знаменитих иконописаца на овим просторима у 19.веку.

У новије доба, ова црква са препознатљивим високим звоником и куполом, у више наврата је поправљана без било каквих пројеката и надзора, самоиницијативно од стране неких мештана, те је више штете урађено него користи.

Црквена општина није била у могућности да обезбеди новчана средства за замену крова и оштећене кровне конструкције, као и чишћење и заштиту спољашње фасаде, носећих греда и дирека,израде тротоаре и дренажних канала, што би коначно решило проблем и сачувало цркву за дужи временски период.

Жеља оца Зорана Стојанова,надлежног пароха и верног народа села Топли Дол је да се храм сачува и улепша. Господу се молећи, уз благослов Епископа врањског Г. Пахомија, надају се да ће се обнова обавити успешно на радост свих и да се неће поновљати грешке из прошлости.

О свим даљим активностима и редоследу поступака,верници села Топли Дол и сви заинтересовани који желе да помогну у овој обнови биће обавештавани преко странице нашег сајта и надлежног пароха оца Зорана Стојанова.