Home Почеле припреме за обнову Цркве Св. Пантелејмон у с. Рикачево

Почеле припреме за обнову Цркве Св. Пантелејмон у с. Рикачево

rikacevo

Село Рикачево је у првој половини деветнаестог века имало око 600 становника, данас у овом прелепом планинском селу има једва око 100 становника.

Прва Црква у с.Рикачево је саграђена 1897 године,то је Црква Пресвете Богородице, која је у потпуности обновљена 2008 године на духовну радост мештана.
Са каквом се је љубављу приступало Христу и колика је била јака и искрена вера народа на овим просторима, говори и чињеница да је на само три километара од Цркве Пресвете Богородице 1908 године саграђена још једна Црква посвећена Светом великомученику Пантелејмону.

Нажалост пре петнаест година Црква Свети великомученик Пантелејмон у с.Рикачево се урушила под притиском зуба времена.

Наша Света Црква чини огромне напоре да све Цркве и Манастире обнови и сачува од пропадања, како бисмо имали шта да оставимо својим потомцима, одакле би и они имали да црпу духовну снагу за свој Христољубиви живот.

Уз велику помоћ Епархије врањске, државе Србије, локалне самоуправе и верника, све Цркве и Манастири на подручју општине Босилеград су обновљени и у функционалној су употреби, сем Цркве Св.Пантелејмон у с.Рикачево и манастира у с.Милевци.

11.Новембр 2011. године одпочело се са припремама за обнову Цркве Св. Пантелејмон у с.Рикачево.На лицу места изашли су свештеник Зоран Стојанов и председник општине Владимир Захаријев који су размотрили могучности за обнову ове Цркве.

Мештани с.Рикачево ће сами да разчисте терен и остатке урушене Цркве и на старим темељима од истог материјала и у истом облику биће обновљена и Црква Св.Пантелејмон у с.Рикачево.

Помоч у обнови пружиће и локална самоуправа.

Слике са догађаја можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.