Home Сабор Св. Архангела Михаила прослављен у Босилеграду

Сабор Св. Архангела Михаила прослављен у Босилеграду

Сабор Светог Архангела Михаила – Аранђеловдан, молитвено је прослављен светом  Литургијом коју је служио протојереј Зоран Стојанов,парох босилеградски и старешина цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, у четвртак 21. новембра у босилеградској цркви.

Окупљене вернике, након заамвоне молитве , протојереј Зоран Стојанов је поздравио пастирском беседом говорећи о анђелским службама у Цркви Христовој и празнику Светих Архангела који овом Литургијом прослављамо и посебно нагласио:

„..немојте своју славу мерити према величини прасета које сте испекли за славу и врстама сладких колача које сте припремили,него према искреној вери у Троичином богу, Оцу и Сину и Духу Светоме и љубављу према Истом и Једином Том Богу. Славу мерите према Вашој кротости, смирености, скромности, трпљењу, ревности, према деци коју васпитавате, према комшији са којим морате да се поштујете и помажете, према односу Вашем према куму и учитељу, према односу Вашем према болеснику и сиромашноме, идиотизам који нас у овом тренутку засипа да све може и све се сме чинити је лудило којим нас идиоти гађају тамо где смо најосетљивији, у сам центар, у породицу и деци нашој! Саборна Црква наша је победник над Луцифером и Сатаном, Свети Архангел Михаил је чувар Православља! Немојте да се уплашите кад треба да браните добро, ката треба да устанете против јереси и лажних земаљских Богова који се данас проглашавају у свакој махали!…..“

Након  поделе нафоре, резани су славски колачи и Благосивљано славско жито мноштву верника који прослављају Аранђеловдан као своју Крсну славу!

Око 12.00 часова протојереј Зоран Стојанов обишао је цркву Светог Архангела Михајла у селу Горња Љубата где је резао славске колаче верном народу Горнољубатском.