Home ОДПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА САНАЦИЈУ И ОДРЖАВАЊЕ ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У СЕЛУ ИЗВОР,ОПШТИНА БОСИЛЕГРАД

ОДПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА САНАЦИЈУ И ОДРЖАВАЊЕ ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У СЕЛУ ИЗВОР,ОПШТИНА БОСИЛЕГРАД

izvor-sanacija

У уторак,на дан Светог пророка Јеремије, 14. маја 2013. године, стучњаци Завода за заштиту споменика културе Ниш, председник општине Босилеград, господин Владимир Захаријев, инжињери општине Босилеград и Дирекције за грађевинско земљиште и путеве Босилеград, у пратњи пречасног протонамесника Зорана Стојанова, пароха босилеградског и старешине Цркве Свете Тројице у с. Извор обишли су ову велику светињу , сигурно после Саборног храма Свете Тројице у Врању, по црквеном благу и историјском значају један од најбитнијих хришћанских објеката Епархије врањске.

На терену су размотрени најбитнији поступци и редослед њиховог извођења како би овај монументални објекат што пре био саниран и постављен на место које му по свим мерилима припада на мапи хришћанског живота Краишта, а то је у самом врху културних,историјских и верских објеката читаве ове регије.

Договорено је да се санација одпочне што пре, уз координисане поступке између, Завода за заштиту споменика културе Ниш, Епархије врањске и локалне самоуправе.

Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.