Home САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом питања Новина врањских упућених Епархији врањској 18. марта 2013. године, а којa се односе на Епископа врањског господина Пахомија,обавештавамо јавност о следећем:

Новине врањске, по истом сценарију као што су то урадиле 9. јануара 2003. године, желе да направе нови „случај Пахомије“. Како тада нису успели да га удаље са епископског трона Епархије врањске, очекују да то сада ураде, опет у време великих дана наше свете Цркве и на исти начин.

У првом случају, 2003. године, суд је донео правоснажну ослобађајућу пресуду за епископа Пахомија. Ми ту ништа не можемо нити да додамо нити да одузмемо. Онима који су наручивали и извршавали „случај Пахомије“, то се није допало. Потрошена су многа новчана средства, злоупотребљени од злобникâ малолетници који су послужили као средство у обрачуну иних организација са Српском Православном Црквом у Епархији врањској, а резултата није било. Неће га бити ни овог пута.

Трновити пут којим иде Српска Православна Црква на простору Епархије врањске, заједно са њеним Епископом, господином Пахомијем, није ништа друго до испуњење јеванђелске поруке: „…Све ће вам то чинити због имена мојега“. Тоје и доказ животворности порукâ Господа нашег Исуса Христа у свим временима.Непријатељи Цркве желе њено уништење, али заборављају да Црква није људска већ божанска установа која је трајала, траје и трајаће довека.

Овај, још један у низу покушајâ напада на епископа Пахомија, како то само нечастиви може да уреди, почео је првог дана Великог поста, а пошто време поста јесте време властитог преиспитивања и опраштања, то упућујемо поруку непријатељима Цркве да преиспитају себе и своје поступке којима нападају Српску Православну Цркву и њену јерархију, а ми им опраштамо и очекујемо њихово покајање.

Из Епархије врањске