Home Храмовна и градска слава у Босилеграду

Храмовна и градска слава у Босилеграду

Bosilegradska slava 2012

У петак, 21. септембра текуће године, на празник Рођења Пресвете Богоодице, мештани Босилеграда прославили су своју храмовну и градску славу. 

Прослава храмовне славе започета је служењем празничног бденија које је служио јеромонах Јован(Станојков) у четвртак увече.
Прослављање Рођења Прессвете Богородице настављено је служењем свете Литургије на дан празника, у петак.

Литургијско сабрање верних служио је јеромонах Јован (Станојков), а за певницом је био о. Зоран Стојанов, старешина Храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, Ставре Велинов, а својим одговарањем верни народ је Свету Литургију претворио у заједничарење са Богом што је радост и сврха Литургијског сабрања.

 

После заамвоне молитве, пригодном беседом присутним верницима обратио се јереј Зоран Стојанов, парох босилеградски и старешина храма, и том приликом указао на значај празника Рођења Пресвете Богородице у домостроју спасења људског рода. Уједно је указао и на потребу данашњих верника да се одазову Божјем позиву за рађање деце и њиховом васпитавању у духу хришћанства.

После беседе учињен је трократни опход око светог храма и резање славског колача.

Кумови овогодишње славе били су Иван и Невенка Костадинов, угледна босилеградска породица и успешни привредници, а за новога кума изабрана је Мика Петрунова из Босилеграда.

Кумови овогодишње славе приредили су трпезу љубави за све присутне госте.

Старешина Храма, отац Зоран Стојанов све до касно поподне је био у храму и честитао верницима празник, посебно велика радост је долазак ученика верске наставе организовано у цркву са својом вероучитељицом.

Поводом храмовне славе, Храм Рођења Пресвете Богородиве у Босилеграду посетила је телевизија Коперникус из Ниша која је тог дана радила репортажу о Босилеграду.

У селу Рајчиловци у цркву Вазнесење Господње, на дан празника Свету Литургију служио је отац Михајло Станчев.

Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.