Home Спасовдан у Босилеграду

Спасовдан у Босилеграду

spasovdan

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЊЕН ПРАЗНИК ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ(СПАСОВДАН) И ДАН СВЕТИХ РАВНОАПОСТОЛНИХ ПРОСВЕТИТЕЉА СЛОВЕНСКИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У ЕПАРХИЈИ ВРАЊСКОЈ

Храм „Св. Тројица“, село Извор

Прекрасни храм је украшен иконама, дело мајстора Самоковске иконописне школе Димитра Зографа, сина Христа Димитрова и старији брат и учитељ Захарија Зографа. 1835. и 1854. године је изографисао 58 икона са иконостаса. Овај храм је изграђен у време реформи у Османској империји, када је било дозвољено да се граде нове цркве једино на основама старих, тако да 21. јула 1833 султан Махмуд Хан II издаје ферман о изградњи овог храма. Овде је отворена и прва килијна школа а ова црква постаје централна нахијска или „вилајетна“ црква целог краја. Зграда је била импресивне величине за то време: 36 m дужине, 19.5 m ширине и око 720 m² површине. Изградња је трајала три године, а добровољни труд су уложили мештани. Мајстори зидари су дошли чак из Дебра. Уз помоћ ове цркве село Извор постаје средиште територије Општине Босилеград. У време „Комунизма“ црква је претрпела велике штете, већи део спољашњих мурала је окречен, а најцењеније иконе су украдене. Потребно је доста напора како би се реконструисала која је уједно и један вредан културно историјски споменик овог краја.

Дана 24.маја 2012 године,широм Епархије врањске свечано је прослављен празник Вазнесење Господње(Спасовдан) и дан Светих Равноапостолних просветитеља словенских Кирила и Методија.
У навечерје ова два празника, у великој сали Дома културе у Босилеграду , одржана је свечана академија где је гост био отац Небојша Стојадинов парох Сурдулички, на којој су ученици Босилеградских школа припремили богат рецитаторски,беседнички и културно уметнички програм.Уједно је отворена и тродневна изложба калигравских и ликовних радова ученика који похађају Веронауку у Врању и Босилеграду.

На сам дан празника у свим Храмовима Епархије врањске служена је Света Литургија,ипак нај торжествено је било у Цркви Свете Тројице у селу Извор,општина Босилеград,где је Свету Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства Епархије Врањске.

На Светој Литургији присуствовали су ученици Босилеградских школа,директор Босилеградске Гимназија г-дин Антон Тончев,мештани села Извор и верујући народ целе општине Босилеград,као и гости из Бујановца,хор Свети Прохор Пчињски са својим професором музучке културе.

По завршетку Свете Литургије Преосвећени Владика Господин Пахомије објаснио је укратко ученицима босилеградских школа и гостима из Бујановца како су наши предци чували нашу Свету Хришћанску Веру и како су и настали овако велики храмови као што је Храм Свете Тројице у с.Извор,нагласивши да управо млади,деца из Босилеграда и Бујановца и других општина морају да наставе ту братску љубав и чувају нашу веру и да нетреба да се делимо по нацији и боји коже.
После тога Преосвећени Владика Пахомије, заједно са председницом ЦОУО ЦО Босилеград г-ђом Здравком Гагулском,оцем Зораном Стојановим старешином Цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду и председником Месне заједнице Извор на лицу мета су разменили идеје како да се настави са одржавањем овог велелепног храма,читаве црквене порте и прве школе која је у саставу црквене порте.

Своју посету Владика Пахомије је искористио и да обиђе једно домаћинство у селу извор где је приређено пригодно послужење.

У поподневним часовима Преосвећени Владика Пахомије посетио је Дом Културе у Босилеграду где га је угостио директор г-дин Ивалчо Станчев,где је заједно са ученицима из Бујановца обишао изложбену поставку калиграфских и ликовних радова која је урађена у великом холу Дома Културе,а затим је дао интервју за Радио Босилеград новинарки овог радија Александри Димитров,где је одговарао на питања која су везана за живот и рад Наше Свете Цркве на овим просторима.
Своју посету Преосвећени Владика Пахомије завршио је посетом Цркве Рођења Пресвете Богородице где је, у службеним просторијама ЦО Босилеград, заједно са председницом и члановима ЦОУО,намесником босилеградским и старешином Цркве Рођења Пресвете Богородице размотрио даље активности на побољшању мисије наше Свете Цркве на овим просторима.

Слике можете да погледате у нашој галерији ОВДЕ.