Home Празник Вазнесење Господње – Спасовдан

Празник Вазнесење Господње – Спасовдан

spasovdan

Празник Вазнесење Господње – Спасовдан свечано и Литургијски је прослављен у целој ЦО Босилеград. Литургије су слежене у Босилеграду и с.Рајчиловци, а сеоске славе у селу Доња Љубата и у свим другим селима. Посебно свечано је било у селу Рајчиловци у Цркви Вазнесење Господње где је поводом празника Свету Архијерејску Литургију служио Православни Епископ Врањски Господин Пахомије уз саслужење Намесмика Босилеградског оца Бранка Ђорђевића и пароха Босилеградског Зорана Стојанов, а за певницом је био јереј Михајло Станчев исто парох Босилеградски и Вера Станчев и неколико верника.

Црква Вазнесење Господње у селу Рајчиловци била је препуна верника, а Литургији су присуствовали и представници локалне самоуправе на челу са председником општине г-дином Владимиром Захаријев. Кум овогодишње храмовне славе био је г-дин Мирослав Захаријев са својом породицом из села Рајчиловци, а за наредну годину кумство је прихватила г-ђа Јагода Насев са породицом, родом из села Рајчиловци.

У својој беседи Владика Пахомије је истакао значај данашњег празника посебно се осврнувши на мисију насе Свете Цркве на просторима где живе националне мањене као што је случај са Босилеградом. Комплетну беседу Владике Пахомија можете чути на радио Исконту којег имате као линк на нашем сајту. Након трпезе лјубави коју је приредио домачин слава, Владика Пахомије посетио је Цркву Рођење Пресвете Богородице у Босилеграду где је у службеним просторијама одржао састанак на коме су присуствовали још Намесник Босилеградски отац Бранко Ђорђевић, председник ЦОУО ЦО Босилеград г-ђа Здравка Гагулска, јереј Зоран Стојанов и јеромонах Јован (Занко) Станојков.

На овом састанку разматрана су питања везана око освећења Цркве у селу Паралово и писања јеромонаха Јована до одређених институција Савета Европе, а које је објавио лист „Бјулетин“ у свом последњем броју.

Након разматрања сваке ставке појединачно дошло се до следећих закључака:

1.Црква у селу Паралово треба да се што пре освети како би могло да се врши Богослужење у њој што јој је и намена.

2.Да би се Црква у селу Паралово осветила мора да се изврше неопходне припреме за шта је потребно да се има несметан приступ наведеном објекту.

3.Јеромонах Јован је неовлашчено предао кључ од цркве у Паралово лицу које није овлашћено од надлежних црквених власти и тиме онемогучио несметан приступ наведеном објекту

4.Писања јеромонаха Јована објављена у листу „Бјулетин“ су нетачна и грубо нарушавају углед наше Свете Цркве, а вернике узнемиравају и застрашују.

Сам јеромонах Јован је изјавио да писмо које је објављено у „Бјулетину“ је нетачно иако испод њега стоји његов потпис. Из тих разлога јеромонаху Јовану је остављено четрнаест дана да достави оверену потврду да је дао деманте на писања у листу „Бјулетин“ како би Црквене Власти могле да предузму законом предвиђене поступке.

Такође је јеромонаху Јовану остављен рок од четрнаест дана да врати кључ од Цркве у Паралову председнику ЦОУО ЦО Босилеград г-ђи Здравки Гагулској. Закључено је да сви објекти на територији ЦО Босилеград имају свог титулара који мора да управља својом имовином и да ће се црква обратити надлежним државним органима да омогуће несметан приступ, управљање и коришћење својих објеката у складу са канонима Цркве у сваком трнутку и на сваком месту.

После овог састанка Владика Пахомије размотрио је са председницом ЦОУО ЦО Босилеград текућа питања која се тићу изградње помочних објеката у порти Цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Слике са овог догађаја можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.