Home ОПШТИНА БОСИЛЕГРАД ПРОСЛАВИЛА СПАСОВДАН

ОПШТИНА БОСИЛЕГРАД ПРОСЛАВИЛА СПАСОВДАН

spasovdan

Служењем Свете Литургије у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, прослављен је празник Вазнесења Господњег у народу познат као Спасовдан, у четвртак 25.маја 2017.године.

Свету Литургију служио је протонамесник Зоран Стојанов,старешина Саборног храма у Босилеграду,а за певницом су били отац Михаил Станчев и попадија Љубица Стојанов.

Верни народ Божји,Богом спасаване општине Босилеград и целог Краишта, у великом броју био је присутан на Светој Литургији и заједничарио је са Богом.

После заамвоне молитве па све до 11.00 часова резани су колачи верника, који овај празник прослављају као своју крсну славу или имендан(Спаса,Спасена,Спас,Спаско).

Отац Зоран Стојанов је у 12.00 часова, посетио село Доња Љубата и цркву Вазнесења Господњег, где се Спасовдан прославља као сеоска и храмовна слава.

Велики број верника са шареним торбама,заштитним знаком верног народа Божјег целог Краишта, донео је своје колаче које је отац Зоран Стојанов благословио и пререзао,а у својој краткој беседи рекао:

„ Драги моји Љубатање,сречан Вам и Богом благословен данашњи празник.Нека Господ услиши молитве Ваше,нека Вам подари здравље и сваку радост, Вама и Вашим породицама.

Док је ових шарених торби нема страха нит било какве опасности за верни народ наш на овим просторима,све док су ове шарене торбе присутне, знајте да има љубави,поштења и искрене вере међу људима има живота!

Ова деца овде, сада све ово упијају ко сунђери,даће Господ да их буде све више.Ми смо одговорни пред њима и због њих,да светиње наше сачувамо,да традицију нашу одржимо и веру своју непогазимо,да су нам образи чисти,а дела поштена.

Ја сам само један од Вас,са Вама сам растао и пред Вама сам и одговоран,пред Вама и пред Богом,заједничким снагама чувајмо Веру своју православну,а све друго Господ ће нам уделити колико нам треба.“

После резања славских колача, у Доњој Љубати настављено је свенародно саборовање,велики број малишана весело је трчао по свеже окошеном црквеном дворишту.