Home Празник Вазнесења Господњег свечано прослављен у општину Босилеград

Празник Вазнесења Господњег свечано прослављен у општину Босилеград

phoca thumb l 20180517 084508 (Small)

После четрдесетодневног прослављања празника Пасхе Господње, дочекали смо празник Вазнесења Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Овај празник, а уједно  храмовну и сеоску славу, с посебном радошћу дочекују житељи села Доња Љубата и Рајчиловци где су храмови посвећени Вазнесењу Господњем.

Празновање Вазнесења Господњег започето је празничним бденијем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду које је служио протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма, уз помагање за певницом попадије Љубице Стојанов и деце верске наставе

Ујутро на празник Вазнесења Господњег,отац Зоран Стојанов служио је  Свету Литургију у Босилеградској Саборној цркви уз велики број верног народа Божјег.

 У току свете Литургије, после прочитаног јеванђељског одељка, протонамесник Зоран Стојанов  је у својој проповеди изразио радост због присуства великог броја верника који су присутни на Светој Литургији , затим је говорио о смислу и садржају овог великог Господњег празника, а на крају је честитао славу парохијанима  својим.

После свете Литургије резани су славски колачи и благосивљано славско жито.

У 12.00 часова отац Зоран Стојанов је са неколико чланова ЦОУО ЦО Босилеград посетио село Доња Љуната и Цркву Вазнесења Господњег, вршио освећење воде и резао славске колаче и благосивљао славска жита. Мештани села Доња Љубата , Вазнесење Господње прослављају као Храмовну и сеоску заветну славу.

У селу Рајчиловци Свету Литургију у цркви Вазнесења Господњег служио је синђел Јован Станојков.