Home Празник Сабора светог архангела Гаврила литургијски прослављен у Босилеграду

Празник Сабора светог архангела Гаврила литургијски прослављен у Босилеграду

20170726 092315

26. jul 2017. – Босилеград

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородиуце у Босилеграду, на празник Сабора Светог Архангела Гаврила, служена је Света Литургија. 

Свету Литургију служио је протонамесник Зоран Стојанов,старешина Саборног храма у Босилеграду,а на Литургији се сабрао многобројни  благочестиви народ босилеградског краја.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља словом литургијске беседе сабранима се обратио отац Зоран Стојанов:

 

„Возљубљени народе Божји,драги моји парохијани,пријатељи,познаници, верни народе!

Сабрасмо се данас око три речи Оца,Сина и Светог Духа!

Сабра нас сам Господ да прославимо онога који благовести,објављује,поучава,да прославимо Светог Архангела Гаврила!

После кратког одмора ево ме поново са Вама, верујте ми недостајали сте ми пуно, Ви и овај Свети храм, а поготово речи којима почиње Света Литургија „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа“.

Овог благовеститеља прослављамо по други пут,јер први пут се прославља у Априлу месецу,одмах по празнику Благовести Пресвете Богородице, с правом се Архангел Гаврило прославља и сада,он је Мојсија научио писати књиге испричавши му постанак света,научи га аритметици,геометрији и многим другим наукама.Он пророку Данилу протумачи чудесна виђења о царевима и царствима,он објави време првог Христовог доласка …он се јави и праведној Ани јавивши јој да ће добити преблагословену кћер Марију,јавио се и праведном Јоакиму,јави се и светом свештенику Захарију и благовести му да ће његова жена Јелисавета добити сина Јована. Овај анђео се јавио и Христу Спаситељу пред Његово добровољно страдање када се молио у Гестиманском врту,јавио се и женама мироносицама седећи на камену објављујући Христово васкресење!

Сећајући се многих јављања овог Архангела, ми се окупљамо око Спаса нашег Господа Исуса Христа,да у овим тешким временима тражимо опроштај грехова својих.Данас када јуримо за свим и непрекидно, јуримо за новцем, славом,титулама,јуримо за богатсвом за радошћу,а она стоји управо поред нас! Наш Анђео чувар је увек поред нас,Христос Спаситељ је увек поред нас! Остављамо своје домове,имања која нам прадедови оставише,остављамо жене , децу, родитеље….па шта мислимо? Коме их остављамо? Скупићемо новца,богадства…а тога наводно има само у Европи!Па ми смо Европа,загрљај мог сина је као десет Еврапа! Мој топли дом и рука моје старе мајке је Европа као цела земљина кугла…Мој стари отац,брат,снаја,братанице и братанц …па какву би ја другу Европу тражио!?

Још једном данас понављам,сакупљајмо се око своје Цркве,око Христа Спаситеља,чувајмо своје топле породичне домове, чувајмо своју веру Православну, и верујте ми нема бољег заштитника од Христа Спаситеља! Само у љубави Божјој ми можемо бити сигурни да идемо сигурним путем,путем спасења!“

 

После заамвоне молитве пререзани су славски колачи и настављено дружење у црквеној порти.