Home Света Литургија у Недељу Свих Светих у Босилеграду

Света Литургија у Недељу Свих Светих у Босилеграду

Прве недеље по Духовима, када Црква  прославља успомену на све оне који окружују Христов Престо – Све Свете – одслужена је Света Литургија, у Цркви  Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Свету Литургију служио је протојереј Зоран Стојанов,а за певницом му је помагала протиница Љубица Стојанов.

Појући  славном живљењу овом Светом Сабрању, које је у разним временима Богу достојно угодило, читава Црква на земљи већ вековима иште њихово молитвено заступништво.

Тако је и протојереј Зоран Стојанов,старешина ове светиње, након прочитаног Јеванђелског зачала, подсетио верне својом празничном беседом на Њихов Свети Живот, у Њему – где сам Апостол Петар пита, шта ће бити са нама, који смо све оставили и пошли за Њим ?

Отац је казао да нам Црква свима говори, да је то –  Живот Вјечни.

Упитавши  – у чему је проблем оних који се одричу Господа Бога, који га не признају пред људима ? Одговоривши да се то догађа ,, када се људи затворе, када се утопе у оно што није од вечне користи – те не бивају достојни онога што је Вечно и Непролазно!Ко је тај који сме да тресне шаком о сто и каже: остави оца и мајку,жену и децу и пођи за мном!!?Онај који има истинску и неограничену власт,неограничену моћ,који је свуда и свагда,Свемилостиви Бог! Не онај који се ваља по блату пијан,а не зна ко му је дао власт,синове,имовину,који себе назива владаром,а једн стоти део секунде и Божје воље може да га отресе ко ветар гнилу крушку са дрвета!Куда ми то желимо да јуримо?У шта нам се претварају породице? У шта нам се претварају славе? У параде пијанства,лукавства,празнословља и оговарања!Од кога ми добијамо Благослов да то тако радимо?! Знало се како се слави слава и онда када су села била пуна па свештеник није мого да стигне у сваку кућу да реже колач, знало се дан-два пре славе се ишло код свештеника у цркву, наводно за тамњан,али узимао се Благослов да се реже славски колач!Шта данас радим?Где се народе мој изгуби она реченица кад се двоје сретну : „ Ако Бог да? „.

Протојереј Зоран Стојанов је   подсетио да смо се претходних дана сабирали око Свете Тројице, Бога Љубави, доказујући тиме – да је наш Бог, Љубав. Ако желимо да волимо ближње своје, првенствено треба да волимо Господа Бога Љубави, да поново будемо у заједници са Њим, да небудемо пали Адам- ево нам шансе,ево нам Апостолског поста,дај да се исправимо и поправимо,дај да се очистимо и оснажимо! “ – појаснио је  при крају своје беседе, протојереј Зоран Стојанов.

Заједничарење је затим настављено испред цркве уз послужење чаја и кафе, ишчекујући дане Поста, Првоврховних  Апостола Петра и Павла.