Home ТОРЖЕСТВЕНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ АПОСТОЛА ФИЛИПА У ЕПАРХИЈИ ВРАЊСКОЈ

ТОРЖЕСТВЕНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ АПОСТОЛА ФИЛИПА У ЕПАРХИЈИ ВРАЊСКОЈ

Sv.Filip

У Епархији врањској два су храма посвећена Светом апостолу Филипу, оба се налазе у општини Босилеград, један у селу Бистар, а други у селу Белут.

Мештани ова два села Босилеградске општине прослављају Светог апостола Филипа као храмовне и сеоске заветне славе.
Хришћанску топлину и љубав у Босилеграду донео је Архипастир врањски Господин Пахомије у навећерје празника, 26. новембра 2012. године, када је са својом пратњом стигао у Босилеград.

Преосвећени Владика, Господин Пахомије, прво је посетио храм Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду,а онда је у пратњи протонамесника Зорана Стојанова посетио цркву Свете Петке у селу Рибарци и читав комплекс у оквиру ове цркве који се реновира и уређује уз помоћ верника, општине Босилеград,привредника из целе Србије и свих оних који желе да помогну да ова светиња заживи пуним сјајем.

Велики број верника из Босилеграда и босилеградских села са духовном радошћу су дочекали свог Архипастира,који је остао на вечери са својом духовном децом,која се претворила у прави свенародни сабор.

На дан молитвеног помена светог апостола Филипа, у уторак , 27. новембра 2012.године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је свету Архијерејску Литургију у цркви светог апостола Филипа у селу Бистар,општина Босилеград.

Преосвећеном и Високодостојном архипастиру врањском саслуживали су пароси Босилеградског намесништва,протонамесници Зоран Стојанов и Михајло Станчев, синђел Јован Станојков и јерођакон Серафим Станковић.

Присуство великог броја верника показује да је наша Света црква на овим просторима жива црква, да је Црква Христова.

После Свете Литургије извршен је троктатни опход око цркве и пререзан је славски колач овогодишњем куму Зорану Јакимовом,који је са својом породицом приредио трпезу љубави за све присутне.

У својој беседи Његово Преосвештенство, Господин Пахомије, честитао је свима празник и посебно подвукао да треба чешће да се окупљамо у оволиком броју у својим светињама, да их обнављамо и чувамо, јер тиме чувамо себе и своју душу.

Слике са догађаја можете погледати у галерији ОВДЕ.