Home СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ БИСТАР КОД БОСИЛЕГРАДА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ БИСТАР КОД БОСИЛЕГРАДА

phoca thumb l DSCF9522

У Петак, 27. новембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је Свету Aрхијерејску Литиргију у цркви Светог апостола Филипа селу Бистар код Босилеграда. Епископу су саслуживали: протојереј Никола Петров (парох сурдулички и в.д. Архијерејски намесник босилеградски) и протонамесник Зоран Стојанов(парох босилеградски и старешина Саборног храма у Босилеграду)

Киша и суснежица која је падала цели дан није спријечила житеље села Бистар да се окупе на овај дан око свога Архијереја и тиме обељеже Светог Филипа, своју храмовну и сеоску славу.

Присуство великог броја мале деце, ученика и омладине, многих верника који су давно због пословних обавеза напустили Бистар и општину Босилеград, а пореклом су из ових крајева, окупљени око свог учитеља, Преосвећеног оца нашег Господина Пахомија искрено се „За све благочестиве и православне хришћане,Господу помолo“ и показали да је Православна-литургијско подвижничка духовност једини пут спасења. На овом Светом Сабрању јасно и гласно певали су Свету Литургију сви, то је била Црква Божја, Црква жива.

По завршетку Свете Литургије, Епископ је пригодном беседоом поучио вернике и пререзао славски колач, а затим су сви прилазили Епископу да приме благослов.

Епископ врањски Господин Пахомије, обишао је у повратку Саборни храм у Босилеграду и старешини, протонамеснику Зорану Стојанову, предао Свете мошти неколико Светитеља, да се око њих окупља верни народ општине Босилеград и целог Краишта и да се оснажује у вери Васкрслога Христа.

Владика Пахомије донео је и књиге за Верску наставу који су поклон Епархије врањске, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије и Манастира Хилендар, како би могли ученици босилеградских школа што лакше и темељитије да усвајају нова знања, искрено и чврто буду достојни чланови Наше Свете Цркве.