Home ПРОСЛАВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

ilija

Боговидац, чудотворац, ревнитељ вере Божје, св. Илија би родом од племена Аронова из града Тесвита, због чега је прозват Тесвићанин. Кад се Илија роди, отац његов Савах виде ангеле Божје око детета, како огњем дете повијају и пламен му дају да једе.

То би предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богодане силе огњене. Сву младост своју провео је у богомислију и молитви, повлачећи се често у пустињу, да у тишини размишља и моли се. У то време царство јеврејско беше раздељено на два неједнака дела: царство Јудино обухватајући само два племена, Јудино и Венијаминово, са престоницом у Јерусалиму, и царство Израиљево обухватајући осталих 10 племена са престоницом у Самарији. Првим царством владаху потомци Соломонови, а другим потомци Јеровоама, слуге Соломонова. Највећи сукоб имаше пророк Илија са Израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом.

Јер ови се клањаху идолима и одвраћаху народ да служи Богу јединоме и живоме. При том још Језавеља. као Сиријанка, наговори мужа те подиже храм Сиријскоме Богу Ваалу, и одреди многе свештенике на службу томе лажном богу. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божју: он затвори небо, те не би кише три године и шест месеци; спусти огањ с неба и запали жртву Богу своме, док жречеви Ваалови то не могоше учинити; сведе кишу с неба молитвом својом; чудесно умножи брашно и уље у кући удовице у Сарепти, и васкрсе јој умрлог сина; прорече Ахаву, да ће му пси крв лизати, и Језавељи, да ће је пси изести, што се и догоди; и друга многа чудеса учини и догађаје прорече. На Хориву разговараше с Богом и чу глас Божји у тихом светлом поветарцу. Предс мрт узе Јелисеја и одреди га за наследника у пророчком звању; својим огртачем пресече воду у Јордану: и најзад би узет на небо у огњеним колима са огњеним коњима. На Тавору јавио се заједно с Мојсејем Господу нашем Исусу Христу. Пред крај света опет ће се Илија јавити, да сузбије силу Антихристову (Откр. 11)

Тропар (глас 4):

Во плоти ангел, пророков основаније, вториј предтеча пришесвија Христова Илија славниј, свише пославиј Јелисејеви благодат, недуги отгоњати и прокаженија очишчати: тјемже и почитајушчим јего точит исцјељенија.

Традиционални црквено – народни сабори верника читаве општине Босилеград, одржани су на дан Светог пророка Илије-Илиндана,у многим храмовима и селима широм наше прелепе општине.

Свету Литургију у саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду служио је синђел Јован Станојков.
Пред неколико стотина верника из Босилеграда, Бреснице, Кјустендила, и других места Краишта у Манастиру Бресница Свету Литургију је служио протонамесник Зоран Стојанов.

Протонамесник Михаил Станчев је био у селу Дукат где се на сеоској слави окупио велики број верника који су донели колаче у цркви Успенија Пресвете Богородице.
Верници су организовано доносили колаче и на сеоским славама у селу Бистар, Горње и Доње Тламино, Гложје, Горња Лисина, Ресен, Буцаљево, Доња Љубата и Извор.

sveti ilija

Овај велики празник ове године се прославља у тренутку када се у Босилеграду одржава Међународни фестивал фолклора под називом „Босилеградско Краиште пева и игра“ па су се тако црквено-народни сабори у многим селима претварали у свеопшти народни сабори и народна весеља.

folkor

У пракси се показала потреба да је неопходна боља сарадња и координиранија деловања Наше Свете Цркве, Организатора овог међународног фестивала, Локалне самоуправе а пре свега Туристичке организације на промоцији црквеног блага и духовности овог краја (Краишта), као и на бољој презентацији свих других добара општине Босилеград које би могле да буду носиоци друштвено-екомомског развоја ове варошице.

Јавно позивамо све, да у будуће ову сарадњу продубљујемо у интересу грађана Босилеграда и читавог Краишта.