Home СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ШИРОМ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ БОСИЛЕГРАД

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ШИРОМ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ БОСИЛЕГРАД

phoca thumb l DSCF6428

Свети пророк Илија, свечано је прослављен широм општине Босилеград. Свету Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду служио је старешина храма пречасни Протонамесник Зоран Стојанов.

У овом храму окупио се велики број верника, који су дошли да активним учешћем у у Заједничарењу са Господом увеличају славље и докажу да је човек без Цркве и Вере у Васкрслога Христа ништа, или како реће академик Екмечић“Човек је звер ако га не води Црква“.

Пригодном беседом верницима се обратио Протонамесник Зоран Стојанов, који је подсетио колики је угодник Божији био Свети пророк Илија,али је подсетио све присутне вернике на хришћанску љубав и на опасности које нам долазе од оних који би да живе живот без Христа,Бога живога,посебно нагласивши да је човак без Цркве и Бога опасан за све и за сваког. Наглашавајући значај вере у нашим животима отац Зоран Стојанов је рекао „…када имамо Веру у Васкрслога Христа ми смо људи,и друге људе доживљавамо као своју браћу и сестре, онај ко има веру у Васкрлога Христа никада неће да уради злочине, а данас страдају браћа наша у Украјини, православни Руси, страдају деца,жене…данас и у нашем Босилеграду страдају људи,одају се пијанству,блуду и разврату,љењости,брат мрзи брата.Зашто?Зато што нам је вера слаба…!“

После Свете Литургије освећено је жито и пререзани славски колачи верника.

У манастиру Бресница,у цркви Св.Пророка Илије Свету Литургију служио је синђел Јован Станојков,а после Свете Литургије освећено је жито и пререзани славски колачи верника,а после тога је настављено саборовање и свенародно славље.

У селу Дукат и Гложје жито је осветио и пререзао славске колаче пречасни Протонамесник Михаил Станчев.
Свенародна саборовања и славе још је било у селу Горња Лисина,с.Извор, с.Бистар,с.Горње и Доње Тламино, с.Доња Љубата,с.Буцаљево и с.Ресен.

Слике можете погледати ОВДЕ.