Home Празник Светог пророка Илије у Општини Босилеград

Празник Светог пророка Илије у Општини Босилеград

Sveti Ilija

Дана 2. августа (20. јула) 2015. године, када Света Саборна и Апостостолска Црква Православна врши спомен Светог пророка Илије Тесвићанина, празник је молитвено прослављен у Богом чуваној Црквеној општини Босилеград.

Парохијани Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду и учесници међународног фестивала „Краиште пева и игра“, предвођени старешином храма протонамесником Зораном Стојановим, молитвено су прославили празник Светог пророка и Боговидца Илије Тесвићанина. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем које је служио протонамесник Зоран Стојанов уз саслужење пароха босилеградских.

У недељу 2. августа 2015. године, на сам дан празника, Евхаристијским сабрањем верног народа Божјег началствовао је протонамесник Зоран Стојанов, који је и произнео беседу о старозаветним пророцима, посебно истакавши међу њима Светог пророка и Боговидца Илију Тесвићанина и његову борбу за чистоту вере у једнога Бога.

После Свете Литургије резани су славски колачи многих верника и породица Богом спасаване општине Босилеград.

Са верницима у манастиру Бресница био је синђел Јован Станојков.

У току дана пароси босилеградски обишли су села Горња Лисина,Извор,Гложје,Дукат,Бистар, Тламино и друга места где су вршили освећење водице и резали славске колаче јер се у многим местима Св.пророк Илија слави ка сеоска слава.

У многим местима својим фоклорним наступима представили су се и учесници међународног фолклорног фестивала „Краисте пева и игра“ .

 

 DSCF8745DSCF8748DSCF8749DSCF8751DSCF8752DSCF8753DSCF8754DSCF8755DSCF8756DSCF8757DSCF8758DSCF8759DSCF8760