Home Празник Светог пророка Илије у Црквеној општини Босилеград

Празник Светог пророка Илије у Црквеној општини Босилеград

sveti ilija

Дана 2. августа (20. јула) 2016. године, када Света Саборна и Апостостолска Црква Православна врши спомен Светог пророка Илије Тесвићанина, празник је молитвено прослављен у Богом чуваној Црквеној општини Босилеград.

Парохијани Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, предвођени старешином храма протонамесником Зораном Стојановим, молитвено су прославили празник Светог пророка и Боговидца Илије Тесвићанина. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем у понедељак увече.

У уторак 2. августа 2016. године, на сам дан празника, Евхаристијско сабрање верног народа Божјег служио је протонамесник Зоран Стојанов,а за певницом је била попадија Љубица Стојанов. Отац Зоран Стојанов произнео је беседу о старозаветним пророцима, посебно истакавши међу њима Светог пророка и Боговидца Илију Тесвићанина и његову борбу за чистоту вере у једнога Бога.

После отпуста освештано је  жито и резани су славски колачи верника који прослављају Светог пророка Илију као своју крсну славу.

У току дана у селима Горња Лисина у цркви Светог пророка Илије,у селу Бресница у истоименом манастиру са црквом која је управо посвећена Светом пророку Илији,у селу Бистар у цркви Светог Апостола Филипа,у селу Доње Тламино у цркви Светог великомученика Георгија и у селу Извор у цркви Свете Тројице,протонамесник Зоран Стојанов вршио је мало освећење воде,освећење жита и резања славских колача многобројним верницима који прослављају овог старозаветног пророка као крсну славу или као сеоску заветну славу.

Отац Михаил Станчев,парох босилеградски, резао је славске колаче у селима Гложје у цркви Светог пророка Илије и у селу Дукат у цркви Успења Пресвете Богородице.

Верни народ неизмерно благодарећи Свевишњем Богу, са великом радошћу у срцу,заједно са својим гостима из Републике Бугарске,Републике Црне Горе,Републике Српске,БЈР Македоније и унутрашњости Републике Србије са радошћу пошао својим домовима духовно оснажен у овим тешким временима савременог друштва.

Посебно задовољство и част представља, што је у касним поподневним сатима Црквену општину Босилеград посетио господин Милош Стојковић,повереник манастира Хилендара и спецјални саветник министра Александра Вулина.Протонамесник Зоран Стојанов примио је уваженог госта и у кратком и срдачном разговору упознао са животом и активностима наше Свете Цркве на простору Краишта.