Home Прослављен свети пророк Илија у општини Босилеград

Прослављен свети пророк Илија у општини Босилеград

phoca thumb l sv.ilija (1)

Литургијским сабрањем у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, које је служио старешина храма, пречасни протонамесник Зоран Стојанов, започета је прослава Светог пророка Илије у Црквеној општини Босилеград.

Отац Зоран Стојанов, дуго је резао славске колаче у Саборној цркви у Босилеграду, а онда је обишао села Дукат и  Извор где се Свети пророк Илија слави као сеоска заветна слава, као и села Гложје и Горња Лисина где се Свети пророк Илија прославља као Храмовна и сеоска заветна слава.

У свим овим местима вршено је мало освећење водице, благосивљање и овећење жита и славског колача и вина и резање славских колача.

Свуда је отац Зоран Стојанов надахнуто беседио о овом великом светитељу:

„… многи данас забораве ко је био пророк, Боговидац, чудотворац, ревнитељ вере Божје! Ко је био Свети Илија? Родом из града Тесвита, од рода Аронова, Свети Илија Тесвићанин! Кад се родио његов отац Савах видео је ангеле Божје око детета, како огњем повијају дете и пламенима му дају да једе! То је Свети Илија који је приликом сукоба са Израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом, који су били идолопоклоници, затворио  небо те није било кише три године и шест месеци! Спусти огањ с неба Свети пророк Илија и запали жртву Богу своме, док идолопоклоници то нису могли! Сведе кишу с неба молитвама својим Свети пророк Илија,умножи уље и брашно у дому удовице и васкрсе јој умрлог  сина!  Многим другим чудесима тај исти Свети пророк Илија, Илија Тесвићанин, је доказивао силу и власт Божју!

Данас, када се св.Илија прославља у среду, будите Хришћани православци, прославите светитеља како треба и како доликује, молитвом и постом, не угађајте својим трбусима, не опијајте се! Чувајте себе, децу своју, своје комшије! Веселите се животу, наследницима својим! Чувајте породице, чувајте Цркву, чувајте и државу!!! Да не буде по оној старој- какав народ таква и држава! Будимо достојни да се назовемо Православним Хришћанима!…“

Свети пророк Илија се прославља и у ЦО Бистар, селима Бресница, Бистар, Радичевци, Горње и Доње Тламино, Буцаљево и Ресен, као сеоска слава, а посебно у селу Бресница где је црква у овом древном манастиру, који се сада обнавља, посвећена Светом пророку Илији.