Home ПРОСЛАВА СВЕТОГ ИЛИЈЕ У БОСИЛЕГРАДУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ИЛИЈЕ У БОСИЛЕГРАДУ

phoca thumb l 20180802 071947 (Small)

Прослава имена Божјег угодника, сваке хвале достојног Светог пророка Илије Тесвићанина у Босилеграду, започето је у навечерје свечаним празничним бдењем које је служио протонамесник Зоран Стојанов, старешина цркве Рођрња Пресвете Богородице у Босилеграду.

На дан празника, 02.08.2018.године, отац Зоран Стојанов је служио Свету Литургију са почетком у 7.00 часова.За певницом је била попадија Љубица Сојанов и деца веронауке.

У својој беседи, после заамвоне молитве, отац Зоран Стојанов је поучио сабране о улози Светог пророка Илије у Божјем плану спасења рода људског и охрабрио све чланове цркве босилеградске да свагда својим животом и ревновањем Цркве ради, по угледу на Светог пророка, сведоче љубав и веру Христову.Такође отац Зоран је похвалио труд свих верника целе општине Босилеград који се труде да одржавају своје цркве остављене од предака својих али  посебно нагласио : „ .. да небуде као што каза Свети Николај Жички у Небеској Литургији – … на три вере оком намигују,ал ниједној право неверују…Цркве дижу да их виде људи…Цркве дижу, Богу се немоле…Нит Божји закон испуњују…да небуде тако народе Божји, да се непитамо зашто поплаве,пожари и тешке болести, да увек наше срце буде искрено и чисто,да свако наше да буде да, свако наше не буде не. Да се истина неприлагођава потреби, да небудемо паметнији од самог Господа, но да будемо људи достојни имена свог и воље Божје…“

После Свете Литургије пререзани су Славски колачи верника, а онда је отац Зоран обишао села: Горња Лисина, Гложје, Дукат и село Извор где је вршио водосвет, благосиљао славско жито и резао славске колаче верницима.

Свети пророк Илија као храмовна слава је прослављен и у селу Бресница у манастиру чија ја је обнова утоку, а у селима Црноштица, Радичевци, Бистар, Доње Тламино, Горње Тламино и Буцаљево се прославља као сеоска заветна слава.