Home ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЈОВАНА РИЛСКОГ У СЕЛУ ПАРАЛОВО

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЈОВАНА РИЛСКОГ У СЕЛУ ПАРАЛОВО

phoca thumb l DSCF2004

Босилеград, с.Паралово – Храмовна слава цркве у селу Паралово– Свети Јован Рилски Чудотворац, прослављена је свечаним Евхаристијским сабрањем у среду, 31. августа 2016. године.

Свету  Литургију служио је протонамесник Зоран Стојанов,надлежни парох,старешина Саборног храма у Босилеграду и секретар ЦОУО ЦО Босилеград, а за певницом је био отац Михаил Станчев,парох босилеградски.Отац Зоран, ово Литургијско сабрање служио је на бугарском  језику.

„…Сабра нас данас Свети Јован Рилски у овој светињи, у овај дом Божји, да уз молитву на данашњој Светој Литургији заједничаримо са Богом, јер циљ нашег живота јесте заједница са Богом. Ми врло често кажемо да је хришћанство борба за живот, ја бих овде додао да је хришћанство борба између вечног живота и смрти. Свети Јован,Иван или Јоан Рилски Чудотворац, узмите оно што Вам одговара, јесте Божји угодник који нам показује да нема српског, бугарског, руског или незнам ког другог светитеља, сваки светац је пре свега подвижник и борац за једну Веру, Веру у живога Бога, Христа васкрслога. Управо ова светиња, црква Светог Јована Рилског у селу Паралово, њезин живот, показује нам да је Црква Једна Света и Саборна, да је Црква Христова! Да би били у заједници са Богом,то мора да подразумева подвиг, жртву која је добитак,а тај добитак је живот вечни.Мало ли је? Хришћанство је љубав, непрекидно узрастање у љубави, од те љубави демонске силе беже од нас! У данашња тешка времена, чувајте своје душе,своје породице и молите се Светом Јовану Рилском да и он буде наш молитвеник пред Васкрслим Христом за добијање вечног живота и умножење љубави. Користим прилику да честитам славу оцу Јовану Станојкову који је сада у манастиру Светог Николе у Врању, а који је учествовао у изграњи ове светиње,нека му Господ подари свако добро! “-рекао је отац Зоран у својој беседи верноме народу сабраном на Светој Литургији.

Након трократног опхода око цркве, благосиљања славског колача, жита и освећења воде отац Зоран Стојанов је пререзао славски колач овогодишњем куму Славкоти Тодорову, који је уједно и припремио трпезу љубави за све окупљене вернике. Кум за наредну годину је Никола Динов из Босилеграда чији родитељи су пореклом из с. Паралово.

Мештани села Паралово су се организовали и одшампали мајце са сликом цркве Св. Јована Рилског у с. Паралово које су подељене верницима.

Нека Бог дâ, да у здрављу, у подвигу, и у свакоме добру, прослављамо Господа.