Home СВЕТИ ЈУСТИН НОВИ (ЋЕЛИЈСКИ)

СВЕТИ ЈУСТИН НОВИ (ЋЕЛИЈСКИ)

1965. године у манастиру Ћелије

Ни Божић, ни Ускрс, ни Богојављење, ни Преображење нису названи Благовест. А ето, данашњи Празник назива се Благовест. Ради чега?

Каква је то Блага Вест сишла на земљу? Шта се то збило у нашем горком животу људском. Зар је могућа Блага вест у свету у коме постоји смрт? Зар је могућа права радост у свету где се све претвара у грч страха, пред страшном немани која се зове смрт? Данас и збива се заиста највећа Благовест. Шта се дешава? Данас Свети Архистратиг Гаврил долази Светој Дјеви, и објављује ту Благу Вест: да ће родити Сина, да ће му наденути име Исус-Спаситељ, и да Његовом Царству неће бити краја[1]. И сам Свети Архистрати као да се загрцнуо од ове велике и превелике тајне. Како се то несместиви Господ и Бог рађа од девојке? Како се Он смести у телу Пресвете Дјеве. Тајна је то велика, светајна.(део беседе)

У суботу 07.априла 2012-те године,када Наша Света Црква прославља Благовести и Лазарево васкресење(Лазарева субота-Врбица),у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду са почетком у 9.00 часова Свету литургију ће служити о.Зоран Стојанов.

Позивамо све вернике да учествују у овом заједничарење са Богом.