Home Прослава празника Светих Кирила и Методија у Босилеграду

Прослава празника Светих Кирила и Методија у Босилеграду

phoca thumb l 20170524 082422

Празник Светих равноапостолних учитеља и просветитеља словенских Кирила и Методија, свечано је и молитвено прослављен у Општини Босилеград у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице u Bosilegradu у среду 24. маја 2017. године.

Празновање празника Светих Кирила и Методија, отпочело је  претходне вечери слежењем свечане вечерње службе са петохлебницом.

На сам празник Светих Кирила и Методија Литургију у Саборном храму у Босилеграду служио је протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма уз помагање ученика и верног народа Божјег.

У ЦО Босилеград били су изложени Ликовни и текстуални радови босилеградских ученика на тему „Словенска писменост-Св.Кирило и Методије“.

Отац Зоран Стојанов је у 12.00 часова изашао  у село Извор, у цркви Свете Тројице, где је  са неколико чланова ЦОУО ЦО Босилеград дочекао Конзула Републике Бугарске у Нишу, Његову Екселенцију господина Едвина Сугарева и друге госте из Републике Бугарске , невладиног сектора општине Босилеград и босилеградске ученике.

О Светих Кирила и Методија говорили су Генерални Конзул Р. Бугарске у Нишу Едвин Сугарев,доц Лозан Митев, Иван Николов и домаћин протонамесник Зоран Стојанов.

У свом излагању отац Зоран Стојанов је рекао: “…Тешко је после исцрпних излагања мојих предходника да кажем било шта о Светој браћи Кирила и Методија, а да то није већ речено.

Ваша екселенцијо, господине Сугарев,поштовани гости, поздрављам Вас.

Свети Кирило и Методије су нам дали писмо да би данас могли да будемо хришћани и људи,да би имали Јеванђеље на свом писму и језику, а Јеванђеље нам све каже и све нам даје, како је рекао господин Лозан Митев.

Како је рекао господин Николов, ово треба да буде Свесловенски сабор, ми као Црква од 2012 године чинимо све да 24. мај буде Свесловенски сабор, чули смо се са Владиком синоћ, преносим Вам поздраве Епископа врањског Господина Пахомија. Владика искрено жали што данас није са нама, има обавезе на Сабору Српске Православне Цркве који траје у Београду.

Урадићемо све што је потребно, ми као Црква,а надамо се да ће и друге друштвене структуре са обе стране границе да помогну да већ следеће године имамо овде Свесловенски сабор, јер то Свети Кирило и Методије заслужују, јер имамо обавезу према својој деци и будућим поколењима, имамо обавезу да будемо људи са искреном Хришћанском љубављу“.

Петоро ученика из Основне школе, који су имали петицу из бугарског језика,од стране др.Валентина Јанева уручене су им грамоте.

Општина Босилеград и Атлетки клуб Младост организовали су улични кроз за ученике поводом Св Кирила и Методија, овај кроз се одржава традиционално од 2006 године.

Ученици Основне школе у Босилеграду, у Великој сали Дома културе Босилеград, приредили су драмску представу у част Светих Кирила и Методија.