Home Прослава Светог великомученика и исцељитеља Пантелејмона

Прослава Светог великомученика и исцељитеља Пантелејмона

phoca thumb l sveti pantelejmon

Свечаним бденијем, служеним у навечерје празника Светог великолученика и исцелитеља Пантелејмона, са почетком у 18 часова, које   је служио протонамесник Зоран Стојанов, старешина Саборног храма у Босилеграду,  верни народ  Богом спасаване општине Босилеград започео је молитвену прославу овог великог Богоугодника и страдалника за Вери Христову.

На сâм дан празника Свету Литургију служио је отац Зоран Стојанов,а за певницом је била попадија Љубица Стојанов.

Пред сабранима у храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду отац Зоран Стојанов је одржао беседу у којој је нагласио потребу угледања на живот овог великог светитеља Божјег.

На крају свете Литургије извршен је чин благосиљања кољива и резање славских колача верног народа Божјег који Светог Пантелејмона слави као своју крсну славу.

У свом обраћању окупљенима у Светом храму, отац Зоран је, честитавши свечарима храмовну славу, позвао народ на саборно молитвено празновање Светог Великомученика Пантелејмона.

У току дана отац Зоран обишао је цркве Св.Харалампија у селу Бранковци, Свете Петке у селу Рибарци у којој је предходни дан служио и манастир Бресница у истоименом селу са црквом Св. Пророка Илије.

Протонамесник Зоран Стојанов, посетио је припаднике Војске Републике  Србије који су смештени на бившој караули Сима Погачаревић код граничног прелаза Рибарци,честитао им празник и донео распоред Богослужења на територији Црквене Општине Босилеград како би војници и старешине могли да присуствују Богослужењима према својим потреба.Уједо је замолио припаднике Војске Републике Србије да у својим редовним активностима врше и визуелно осматрање цркава које морамо сви заједно да сачувамо за поколења која долазе.

Војници су се захвалили на посети и изразили потребу и задовољство за даљу сарадњу.