Home Свети Пантелејмон прослављен у Босилеграду

Свети Пантелејмон прослављен у Босилеграду

20170810 073019

У среду, 9. августа 2017. године,старешина Саборног храма у Босилеграду,протонамесник Зоран Стојанов, служио је Свету Литургију у овој светињи у част прославе Светог великомученика и исцељитеља Пантејлемона. 

На овом молитвеном сабрању окупио се народ Божји,парохијани општине Босилеград,да заједно са својим свештеником и у својој светињи,пред моштима Светог Пантелејмона прославе овог Богоугодника и страдалника за веру Христову,помоле се Богу и заједничаре са Њим. Сабраним верницима се након заамвоне молитве Богонадахнуто обратио отац Зоран Стојанов:

“…драга моја браћо и сестре,верни народе Божји,данас се окуписмо у овој светињи у овој нашој прелепој цекви, да прославимо Светог Великомученика и страдалника за веру Христову, Светог Пантелејмона.Подари нам Госпшод снаге да се помолимо Њему који  све држи и чува,      Њему који нам помаже да се пре свега издигнемо изнад свих својих слабости,а пре свега душевних.Многи данас мисле,а када кажем данас мислим и на данашњи дан и на дане који су иза нас,али и на оне дане који нам долазе,мисле да могу како хоће и докле хоће! Није тако!Не! Све што имамо, па можда и силу и моћ од Господа је! Нема Цркве без Литургије, без молитве! Шта каже Свети Николај жички „…Цркве граде Богу се не моле..“! Црква Није кафана! Црква је Сабрани народ око Христа у Лутургијској заједници! Крстимо децу па ударимо весеље,а онда три дана тако па их заборавими,заборавимо да их научимо  десет Божјих заповести,Молитви Господњој,Символу вере….ај што заборавимо, него својим животом, својим чињењем, учимо их погрешно.Пример Светог Пантелејмона нам показује шта је сила Божја,како се  сломио мач као да је од восак и није могао да буде погубљен Свети Пантелејмон све док није завршио молитву!Како је Свети Пантелејмон излечио слепца именом Христовим,слепца кога су сви други лекари узалуд лечили. Мало ли је примера где Господ показује своју моћ управо у данашње време,овде код нас,у нашој општини! Кад легнете размислите добро,одвојте пет минута да разјасните неке догађаје управо код нас! Зато опет Вас молим, чувајте своје породице,чувајте себе, не одричите се имена Христовог, не одричите се Цркве Божје, за своју душу ви брините и своје проблеме решавајте,а Господ ће све друго да уреди ! Нека Вама и Вашим породицама молитвама Светога Пантелејмона Господ подари свако добро и нека Вас сачува здраве и виталне да дуго и заједно прослављамо Господа и Спаса нашег Исуса Христа!“

Заједничарење је настављено резањем славских колача,а касније послужењем у црквеној порти.