Home ХРАМОВНА СЛАВА У СЕЛУ РИБАРЦИ И ГРАДСКА СЛАВА У БОСИЛЕГРАДУ НА ДАН СВЕТЕ ПЕТКЕ

ХРАМОВНА СЛАВА У СЕЛУ РИБАРЦИ И ГРАДСКА СЛАВА У БОСИЛЕГРАДУ НА ДАН СВЕТЕ ПЕТКЕ

PA260771

Његово Преосвештенство Епископ врањски, Господин Пахомије у раним преподневним часовима стигао је са својим сарадницима 26. октобра 2012. године у посету Црквеној Општини Босилеград.

После кратког састанка са старешином, протонамесником Зораном Стојановим, председником ЦОУО г-ђом Здравком Гагулском и члановима ЦОУО, Преосвећени Владика Господин Пахомије у пратњи оца Зорана Стојанова, г-ђе Здравке Гагулске, оца Михајла Станчева и искушеника Драгана Илића обишо је цркву Свете Петке у селу Рибарци и манастир у Селу Бресница.

 

Владика Пахомије на лицу места се уверио како напредује обнова цркве у селу Рибарци која је посвећена Светој Петци, као и како је обновљена стара школа за потребе цркве, а уз помоч приложника и општине Босилеград.

После овог обиласка, где је накратко дошао и председник општине, господин Владимир Захаријев са сарадницима, а ради консултација око даље сарадње на обострано задовољство, Преосвећени Владика Пахомије обишао је манастир Бресница и на лицу места дао инструкције како да крене обнова ове велике светиње и подвукао да је обнова манастира Бресница приоритет у обнови светиња на подручју ЦО Босилеград.

У 16.00 часова служено је бдење у цркви Свете Петке у селу Рибарци.

На сам дан празника Свете Петке,27. октобра 2012. године,служене су Свете Литургије у цркви Свете Петке у селу Рибарци, где је Свету Литургију Служио Епископ врањски Господин Пахомије, исто тако Света Литургија је служена и у Босилеграду у Храму Рођења Пресвете Богородице.

Црква Свете Петке у селу Рибарци,општина Босилеград прославила је 27. октобра своју заступницу и заштититницу пред Господом у дивном молитвеном расположењу. Традиционално, као и претходних година, сабрало се мноштво верника како из околних места тако и из удаљенијих делова наше земље и пограничног простора Републике Бугарске.

Величанствен изглед црквеног комплекса употпуњен је бројем верника који су испунили храм и порту цркве. У раним јутарњим сатима храм је већ био испуњен народом који је дошао да учествујући у Литургијској заједници принесе молитве нашој великој Светитељки.

Ово евхаристијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслуживање подручног свештенства и уз појање верног народа . Свако ко је био присутан и могао видети препун храм морао је осетити духовно задовољство и усхићење и уживати у тренуцима који хране и милују душу.

По завршетку обреда литије и резања славског колача Преосвећени и Високодостојни Архипастир врањски Господин Пахомије обратио се вернима честитајући славу и празник, Преосвећени Владика Пахомије поделивши свима благослов пожелео је да Света Петка све чува у све дане живота,подвукавши да како је почело обнављање ове светиње,треба тако да се настави и обнављање и других светиња,пре свега манастира Бресница,и то треба да раде заједно верни народ са свестенством, Црквеноопштинским управним одбором,председником општине и свих оних који хоће да помогну.

После духовног Литургијског наслађивања кум овогодишње храмовне славе Марјан Јакимов приредио је трпезу љубави за све госте,међу којима је био и председник општине Босилеград Владимир Захаријев са супругом и својим сарадницима.

Преосвећени и Високодостојни Архипастир,отац и учитељ наш,Господин Пахомије у 12.45 часова пререзао је славски колач у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду
куму овогодишње градске славе Емилу Стојанову.

И ове године, као и свих претходних, Божију угодницу ЦО Босилеград, прославила је у радости и миру од Господа дарованом, свечано и достојанствено онако како то и доликује значају празника на добробит и спасење свих верника овог краја.

Своју посету Владика Пахомије завршио је у касним поподневним часовима, 27. октобра 2012.године, у службеним просторијама ЦО Босилеград где је са члановима ЦОУО ЦО Босилеград размотрио активности ради побољшања мисије Наше Свете Цркве на овим просторима.

PA260776

PA260777

PA260782

PA260787

img 9251

PA260788

PA260791

PA260795