Home СВЕНАРОДНО САБОРОВАЊЕ НА ПРАЗНИК СВЕТЕ ПЕТКЕ У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД ( СЕЛО РИБАРЦИ И БОСИЛЕГРАД)

СВЕНАРОДНО САБОРОВАЊЕ НА ПРАЗНИК СВЕТЕ ПЕТКЕ У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД ( СЕЛО РИБАРЦИ И БОСИЛЕГРАД)

DSCF9418

Празник преподобне мати Параскеве – Свете Петке, свечано је и торжествено прослављен у општини Босилеград на чијој територији има три храма која су подугмута у част ове Светитељке и Богоугоднице. Празнично вечерње у очу празника у Саборном храму у Босилеграду служио је отац Михаил Станчев уз саслужење оца Зорана Стојанова,старешине храма. На дан празника,Свету Литургију у Босилеграду служио је отац Михаило,а за певницом била је Љубица Стојанов. Централни догађај био је у селу Рибарци у цркви Свете Петке где је Литургију служио отац Зоран Стојанов,а за певницом су умилно појале девојке анђеоског гласа,ученице Босилеградске Гимназије, чланице хора „Херувими“ из Босилеграда.

На  храмовну славу у селу Рибарци дошао је велики број верних из околних и даљих места: Врања,Сурдулице,Ниша, града Кјустендила и оближњих села из братске нам Републике Бугарске и других крајева земље Господње. Још од раних јутарњих сати похитао је верни народ Богом спасаваног  Краишта да   се поклони  Светој Петци,а посебно старој икони Свете Петке која је више пута рестауирана и поправљана а вени народ пред њом добија исцељења. Многи од верника приступили су Светој Чаши и у Светој тајни Причешћа примили Дарове са Трпезе Господње.

На крају сабрања, у храму се присутном верном народу обратио отац Зоран Стојанов и поучио их о животу и личности Свете Петке, посебну пажњу посвећујући на ову Светитељку као пример жене подвижника и чистоте.Отац Зоран посебно је подвукао да и данашња улога жене у савременом друштву мора да буде у светлу подвига које она треба да чини и чини ради очувања породице,основне друштвене челије и најмање црквене заједнице, јер “…свака породица је Црква у малом“-подвукао је отац Зоран и додао – „…ми се данас окуписмо у овој светињи да прославимо једну жену, Свету Петку, окуписмо се да се помолимо за сав народ Божји, а посебно за све наше мајке,сестре,другарице,за све жене широм света које прихватају своју улогу онако како је Бог одредио и уреди,а не онако како желе различити борци за наводна људска права одевени у црне,беле или неке друге одоре.Сећајте се увек драги моји ове Божје угоднице и чувајте Ваше породице, чувајте то зрно вере у Вас,чувајте ту искру која нам распаљује ватру Хришћанске љубави широм света“.

После заамвоне молитве и трократног опхода око цркве благословено је славско жито и преломљен славски колач овогодишњем куму Велибору Божилову и његовој породици.

У порти храма уприличена је трпеза љубави за све сабране на овај величанствени црквено-народни Сабор, за коју се побринуо кум овогодишњег сабрања Велибор Божилов са својом породицом. Кум за наредну 2017 годину је Милка Симеонов са породицом из Босилеграда.

Да се поклоне овој светињи организовано су дошли и професори основне школе који држе наставу у истуреним одељењима Бистарско-Тламинског реона.

У 12.00 часова у порти Саборног храма у Босилеграду почела је градска заветна слава,а овогодишњим кумовима Бокоти и Мирољубу Диновим и њиховим породицама благосиљање славског жита и резање колача вршили су отац Зоран Стојанов и отац Михаил Станчев.Кум за наредну годину је Стевица Стојков, помочник председника општине Босилеград.Слава је по први пут организована испод надстрешнице коју је као донацију изградила општина Босилеград.