Home Прослављен празник Свете Петке у Босилеграду

Прослављен празник Свете Петке у Босилеграду

phoca thumb l 20171026 174412

 У Босилеграду је прослављен празник и  градска слава –  Света Петка.

Колико је ова Светитељка и Божја угодница поштована на овим просторима говори нам податак да се на територији Општине Босилеград налазе три цркве које су посвећене Светој Петки.

Најсвечаније је било у селу Рибарци где је Свету Архијерејску Литургију служио Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства Епархије врањске и верног народа општине Босилеград.

У Босилеграду празновање је започето Светом Литургијом коју је служио старешина Саборног храма у Босилеграду протонамесник Зоран Стојанов уз појаење попадије Љубице Стојанов и верног народа Божјег.

На крају Свете Литургије отац Зоран Стојанов се обратио празничном беседом у којој је честитао славу онима који славе, желећи да их Света Петка увјек штити и њих и њихове породице а они да јој се непрекидно моле за здравље и спасење своје душе као што су то и њихови преци чинили и у много тежим временима.

У наставку су освештани славски колачи породицама који Свету Петку прослављају као крсну славу своје породице.

Посебну радост свима у Босилеграду  причинио је долазак Архипастира врањског, Његовог Преосвештенства Господина Пахомија, који је у 13.00 часова благословио жито и славски колач овогодишњем куму Стефану Стојковим, заменику председника општине Босилеград, честитао градску и заветну славу свим присутним верницима,а и онима који су из било којих разлога били оцутни са ове славе.

Овогодишњи кум, господин Стефан Стојков и његова породица, припремили су ручак за све присутне, а кум за следећу годину је Радомир Јојић са породицом.