Home Прослава Свете Петке, заштитнице општине Босилеград

Прослава Свете Петке, заштитнице општине Босилеград

IMG 20181027 132927803 HDR (Small)

Поводом прославе градске славе Преподобне мајке наше Параскеве 27. октобра 2018. године, у цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, протојереј Зоран Стојанов,старешина храма, служио је Свету Литургију уз помагање за певницом попадије Љубице Стојанов и деце веронауке.

Пред великим бројем сабраних верника, протојереј Зоран Стојанов је беседио честитајући празник и славу свим мештанима општине Босилеград. Подсетио је, да општина Босилеград са својих 35 цркава представља буквално „ Свету Гору „ у Епархији врањској, као и да на жалост, живимо у временима која су врло тешка и пуна искушења, када се урушава породица, када се брат на брата неможе наслонити, када је материјално углавно испред духовног, када се наша села и школе гасе, па су зато веома значајне недавне обнове унутрашњости овога храма, парохијског дома, цркве у селу Топли Дол и присуство деце на литургији.

„ Неможемо да будемо у заједници са богом када ми желимо и колико ми желимо, то вам је исто као када би узимали преписан лек од лекара, не по редоследу и обиму који је одредио лекар,него како ми желимо. Непрекидно треба да будемо у заједници са Богом, цркве сваке недеље и сваког празника треба да нам буду испуњени ко данас. Неслушајте идеоте о планирању породице, када је Господња воља јавиће се и љубав и нови брак и деца ће вам бити благословена“-нагласио је протојереј Зоран Стојанов.

Старешина цркве, је потом поучио о јеванђелској причи о мудрим и лудим девојкама, рекавши да се прича не односи на женски род, већ говори о људским душама. – Мудре девојке су попут свете Петке, која је имала Господа за путеводитеља и помоћника у своме животу и којој је Царство Божије био једини циљ. Сви други људи који се ослањају само на земаљске законе и нису у храмовима на молитви, који немају мали иконостас ни у својој души, ни у своме дому, тј. не моле се Богу у срцима својим, представљају луде девојке и њихов крај неће бити Царство Божје неко смрад, пропаст и патња.

У 13.00 часова у присуству бројних верника, председника општине господина Владимира Захаријева са породицом, заменика председника општине господина Стефана Стојкова са породицом и домаћина градске славе Радомира Јојића са породицом пререзан је славски колач и благосивњано славско жито.

Домаћин градске славе ове године Радомир Јојић из Босилеграда са својом породицом приредио је трпезу љубави за све присутне госте .

Кумови за идућу годину су Љубен и Верица Стојанов из Врања са својом породицом.

У току празничне трпезе, протојереј Зоран Стојанов је захвалио свим приложницима и свакоме јоји је бар један динар ставио на икони као потврду своје Вере, јединства и љубави према Господу и Цркви Божјој, те је позвао све присутне да долазе у цркву и доводе децу на свето причешће.